New Music

In première: Beau Zwart, Socks;SportsSocks en Het Gezelschap clubben hem chill op Dream Again


15 oktober 2021

Hoe de sound van Rotterdam klinkt? Laat dat maar aan het unieke project De Nieuwe Lichting over. Zeven lokale acts kwamen tijdens de pandemie bij elkaar in een hutje op de hei voor een hele lading bijzondere samenwerkingen. De nieuwste single heet Dream Again en daar gaan we je vandaag niet alleen van alles over vertellen, die gaat ook nog eens in première bij ons.

Eerder hoorde je al hoe die samenwerkingen klonken op de single Ewan McGregor van Smudged en Het Gezelschap en daarvoor op De Mat met LE MOTAT, KUZKO en Het Gezelschap. De samenwerking tussen Beau Zwart en Socks;SportsSocks is toch wel eventjes anders. De producer laat zich van een fijnbesnaarde kant zien, waarover we de band horen die zich deze keer neerlegt op een bedje van synthesizers, waar normaal gesproken de gitaren het laatste woord hebben.

Wij spreken zowel Beau Zwart als Djurre van Dijck van Socks;SportsSocks om ons meer te vertellen over deze samenwerking, de track, waar ze mee bezig zijn en wat alle plannen nou zijn met De Nieuwe Lichting.

Hoe is het met jullie? Waar zijn jullie momenteel allemaal mee bezig?
Djurre: “We zitten volop in het Popronde-circus, tussendoor proberen we nieuwe muziek te maken om toch nog dit jaar iets nieuws uit te brengen voor de mensen thuis.”

Beau: “Top! Mijn EP Evolove is vorige week uitgekomen op INI Movement. Dit weekend draai ik op ADE, presenteer ik een audiovisueel project op de Dutch Design Week en doe ik een speciale liveperformance bij Gallery Untitled met Tommy van Socks;SportsSocks.”

Kunnen jullie ons iets meer vertellen over het project De Nieuwe Lichting en wat alle plannen zijn?
Djurre: “Het project heeft ergens in Drenthe zeven Rotterdamse artiesten samengebracht in een schrijverskamp. Het doel van die trip was altijd al om een plaat te maken met die groep en volgens mij is dat gelukt. Die plaat is een zeer gevarieerde verzameling geworden. Wij hebben allemaal ook echt totaal andere muziekstijlen voor het eerst gespeeld, wat nogal onwennig is, maar we zijn er gekomen. Het plan is om volgend jaar een gehele festivaltour te doen met de groep en zien waar het schip strandt.”

Hoe zit het met die nieuwe single? Hoe kwam die tot stand en waar gaat die over voor jullie?
Djurre: “Beau, Tommy, Tato (van LE MOTAT, red.) en ik waren vaak samen diep in de nacht nog een biertje aan het drinken en muziek aan het maken. Ik denk dat het zes uur ’s ochtends was toen we dit opzetje maakten en we het allemaal wel een soort vibe vonden hebben, maar toen hadden we nog geen flauw idee of we er iets mee zouden doen. Ik denk dat ik toen een tekstje over dromen opschreef omdat ik ook liever echt had willen gaan slapen. Later kreeg het meer betekenis over eindelijk vooruit te kunnen en durven kijken.”

Beau: “Dream Again staat voor mij voor het repetitieve gevoel om nieuwe dingen te creëren. Een beetje wat we op het kamp deden. Aan de andere kant vond ik het stiekem ook een cool idee om vier verschillende vocalisten dezelfde zin te laten herhalen een heel nummer lang. Hierdoor krijgt de tekst een evenredige rol aan de instrumentatie en komt de boodschap lekker verenigd over.”

Wat is het idee achter de videoclip?
Djurre: “In de video zien we Beau als en vleermuis een beetje rusteloos ronddwalen door de stad. Hij komt wel mensen of gebeurtenissen tegen, maar voelt zich toch wat alleen.”

Beau: “Een nachtdier die zijn routines en probeert te volgen. Of toch niet?”

We zitten alweer in het najaar van 2021, wat zijn jullie plannen voor de komende maanden?
Djurre: “Het plan is om in november nog een mooi liedje uit te brengen. En verder zoveel mogelijk toffe Popronde-shows te doen. Kijk, als dat al helemaal door kan gaan zonder lockdown-onderbrekingen en we weer mensen vlak voor onze neus kunnen zien dansen, zijn wij voor dit jaar al helemaal blij. Maar volgend jaar gaan we wel weer een stuk kritischer zijn, beloofd.”

Beau: “In december breng ik een EP uit op het Canadese platenlabel Lazy Days. Verder ben ik bezig met verschillende filmscores van Nederlandse documentaires en animaties en heb ik waarschijnlijk weer een week lang kerstdiners.”