New Music

Smudged en Het Gezelschap zetten de sound van Rotterdam op de kaart met het manische Ewan McGregor


17 augustus 2021

Eind vorig jaar sleepte Stichting De Nieuwe Lichting (die je kent van onze gezamenlijke serie 10×010 POPIN en niet te verwarren met de gelijknamige competitie van Studio Brussel) zeven van de meestbelovende Rotterdams bands mee richting Drenthe. Daar werd gewerkt werd aan een gezamenlijke plaat, die de Maasstedelijke muziekscene via de zomerfestivals in één klap op de kaart moest zetten.

Een beetje zoals Top Notch’ project New Wave destijds, maar dan Rotterdams en met allerlei verschillende genres. Dan weer dansbaar en glinsterend in de zon, dan weer rauw en ongepolijst, maar altijd creatief – net als de stad zelf.

Weird en behoorlijk intens
Die zomerfestivals, tja, laten we het daar maar niet meer over hebben. Maar gelukkig hebben we de muziek die voortkwam uit het project nog. De versnelling zit er inmiddels goed in. Na de ietwat melige debuutsingle De Mat (door Kuzko, Le Motat en Het Gezelschap) is Ewan McGregor het vervolg. En die is zoals als het karakter Mark Renton, dat de acteur waar het nummer naar vernoemd is, speelt in de film Trainspotting: weird en behoorlijk intens.

In de video verplaatsen we na de duidelijk door Trainspotting geïnspireerde openingsscène naar een apocalyptische kelder. In de epileptische discolampen wisselen Smudged-voorman Bart Hoogvliet en Het Gezelschap-rapper Jordy Dijkshoorn (ook van De Likt) hun manische stuivertje en doen een wedstrijdje wie er angstaanjagender kan klinken, omgeven door een verwringende baslijn. Ook moeten zowel een auto als Dijkshoorns geslachtsdelen eraan geloven. Ja hoor, welkom in Rotterdam!

Trust us
Meer horen van De Nieuwe Lichting? Het wegvallen van het festivalseizoen zal de plannen enigszins hebben gewijzigd, maar er zit dus nog veel meer vets aan te komen – trust us, we heard. Volg om bij te blijven vooral de socialemediakanalen van het project!