Live

Eindhoven overspoelt zichzelf een week lang met spannende acts tijdens DDW Music Festival (19 t/m 27 oktober)


8 oktober 2019

Vorige week werden de laatste namen bekend voor DDW Music Festival, het festival dat Effenaar en Friendly Fire organiseren in samenwerking met Dutch Design Week. Een week lang zie je de meest uiteenlopende acts zien tijdens het festival, wij nemen je hieronder mee door het programma van dit jaar.

In de Eindhovense festivalcommissie hebben ze een neusje voor spannende artiesten, zo stonden eerder Ryley Walker, Loyle Carner, Ray Fuego, Khruangbin, Benjamin Francis Leftwich, C Duncan, Porches, (Sandy) Alex G, Fontaines D.C. en Viagra Boys op DDW Music. Dit jaar zijn er goede feestjes te beleven door de hele stad, met de komst van acts als Walt Disco, Just Mustard, Personal Trainer, Swimming Tapes, Echo Beatty, Les Robots, Glauque, Plasma, Sheer Mag, Amy Root, Heavy Lungs, Someone, Automatic, Echo Beatty, Paracetamøl, City Park en Blue Crime.

Wij hebben onze ogen en oren door de line-up laten glijden en hebben een dwarsdoorsnede gemaakt van een aantal DDW Music-smaakjes die je kunt verwachten van 19 tot en met 27 oktober. Overzichtje nodig? Check hier alle events van het festival op een rijtje.


Just Mustard & Gnoomes
22 oktober
Om maar direct even de nieuwe gitaar- en freaksensaties voor je uit te lichten: Just Mustard en Gnoomes. Te beginnen met de laatste: dat is namelijk psychedelische stargaze-kraut-techno en kosmische pop in één band. Hoe dat klinkt (als een soort rave voor psychfans) is onder meer te horen op de laatste EP MU! die eind mei verscheen.

Het duurde even voordat debuutalbum Tschak! in 2017 verscheen nadat het werd opgenomen in een oud Sovjet-radiostation. Aangezien geestelijk leider Sasha Piankov een tijdje in de bak zat na een arrestatie voor cannabis-bezit, zijn trouwerij met Masha Piankova tussendoor kwam (die zich later bij de band voegde) en Gnoomes een drummer bezit met een ambitieus solo-project. Op 22 oktober dan toch eindelijk in Eindhoven!

Just Mustard zit al wat langer op onze radar, vrij letterlijk zelfs, want eerder dit jaar stond de band centraal in onze rubriek TDI Radar. Het vijftal uit Dundalk, wij moesten ook even kijken waar dat precies lag, maakt lichte shoegaze die fans van bands als Ulrika Spacek, Slowdive en Ride ongetwijfeld zullen waarderen. Met behulp van het label Pizza Pizza Records bracht de band zijn debuutalbum Wednesday uit, wat de band een nominatie voor album van het jaar bij de 2018 Choice Music Prize opleverde. Daarna ging de band onder meer op tour met Fontaines D.C. en als je nog een doorslaggevende reden zoekt waarom Just Mustard de moeite waard is: klik hieronder op play!


Meetsysteem + Walt Disco
26 oktober
Meetsysteem werd pas eerder dit jaar geboren en gaat direct als een speer. Van een eerste show op Motel Mozaique tot een show op Lowlands en Intro The Great Wide Open. Achter het project zit de Amsterdamse Ricky Cherim die eerder in de techhouse rondhing en beats maakte voor rapper Ome Omar. Over de eerste singles schreven wij eerder: ‘Met het aanklikken van de singles Teal en Daar heb je er ineens een nieuwe favoriete Nederlandse act bij, die een mengelmoes van wollige jaren tachtig-basjes, kunststof-achtige synths, vervreemdende phasers en Nederlandse vocalen laat horen die fans van Eefje de Visser en Roosbeef zeker kunnen waarderen.’

Een van de ontdekkingen van dit jaar, is voor ons zonder twijfel Walt Disco, een bijzondere dramatische band in de goede zin van het woord. Deze Australiërs verhuisden los van elkaar van Perth naar Glasgow, kenden elkaar wel van gezicht en ‘vonden elkaar’ uiteindelijk nadat ze erachter kwamen dat ze alledrie instrumenten konden bespelen.

De combinatie bleek te werken, met als resultaat een androgyne band die op een of andere manier het voor elkaar krijgt om zowel te klinken als Joy Division, Real Estate en Mac DeMarco, compleet met de lage en wanhopige manier van zingen die we kennen van bands als The Cure. Het lijkt bijna alsof een groep studenten aan het playbacken is over een nummer van Echo & the Bunnymen. Verwacht een komische mix tussen oldschool en newschool, ondersteund door een hele hoop gitaartalent. Hoppa!


Job Roggeveen + Noah Vanden Abeele
20 oktober
In een heel ander muzikaal schap, is Job Roggeveen gevonden door de programmeurs van het festival. Fans van piano-goeroes als Joep Beving en Matteo Myderwyk kunnen alvast hun ‘piano-playlist’ erbij pakken om Roggeveen erbij te slepen. ‘Het werk van Roggeveen raakt via zijn pianosnaren bepaalde frequenties in je ziel die je op een positieve manier verlammen. De verschenen composities klinken beide als kleine reisjes tussen de sterren, die hun licht over onontdekte gebieden en planeten schijnen’, schreven we eerder over zijn werk. De muzikant, die eerder een Edison won met Happy Camper, speelt niet zo vaak live: dus zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben.

Op dezelfde avond speelt de neo-klassieke pianist Noah Vanden Abeele, die Roggeveen vergezeld in de Eindhovense locatie FIFTH NRE. Over zijn minimalistische pianomuziek zegt hij zelf: “Tot nu toe ligt de piano aan de basis van mijn composities. De strijkers voegen soms een kleur toe of ondersteunen het verhaal, maar de piano blijft de hoofdrol hebben.” Het resultaat is uitstekend gevat in de titel van een single van zijn debuutalbum Universe: Clear Water. Een perfect avond voor de schoonheid an sich en de afwisseling tussen al het gitaar-, hiphop-, en synhesizergeweld.


Jan Verstraeten + Mk. Gee
26 oktober
Al een tijdje is Jan Verstraeten een in-de-gaten-houd-talent, maar het wordt nu tijd voor Verstraeten om daaruit te kruipen en die volgende stap te zetten. Daar zou hij zeker klaar voor moeten zijn met de dit jaar verschenen debuut-EP Cheap Dreams vol liedjes die zich ontvouwen in een schimmenrijk met duizenden grijstinten plus een podium-CV dat van het Concertgebouw tot Grasnapolsky gaat. De Vlaamse muzikant interviewden we eerder dit jaar over, nou ja: Jan Verstraeten. Wie hij is, wat hij doet en wat hij van plan is. Samenvattend zei hij: “Waar het om gaat, is dat ik nu onder mijn eigen naam iets naar buiten durf te brengen.” Dat gaat hem behoorlijk goed af, zie ook onze première van de schitterende single Can It Be.

Die Mk. Gee kenden we nog niet zo goed, maar DDW Music is ook een ontdekkingsfestival, dus dat komt goed uit. Hij komt voor de eerste keer naar Europa, Frank Ocean blijkt fan te zijn en doet op 26 oktober Eindhoven aan. Deze Amerikaanse muzikant vlecht hiphop, R&B, jazz, elektronica en allerlei funky dingen door elkaar en scoort daar online inmiddels lekker mee. Meer hoor je op zijn laatste EP Fool, het is in ieder geval duidelijk: een nieuwe indiepop-held is geboren, nu gaan we beleven hoe hij het live doet!


Bryan’s Magic Tears + Do Nothing
25 oktober
Nog eentje dan: uit Frankrijk wordt een band geïmporteerd die zichzelf vernoemd heeft naar een beruchte Franse drugsdealer. Heb je in ieder geval direct een goed verhaal als nieuwe band! Verder is het shoegaze, slackerrock en allerlei lo-fi wat de klok slaat bij Bryan’s Magic Tears. Vorig jaar bracht de band het debuutalbum 4AM uit en dat klinkt als een rondje foto’s klikken op de socials van de band: goor en vuig. Met invloeden van allerlei nineties-bands als Sebadoh, Beat Happening en Nirvana. Maar check het vooral zelf!

De boys die we aan iedereen willen laten horen op het moment, zijn toch wel die van Do Nothing. Door de aders van de muziek van het kwartet uit Nottingham stroomt off-beat new wave en postpunk met een cynische knipoog. Denk Girl Band, Ought en je hebt alvast een gevoel bij Do Nothing. Het is overigens de eerste keer dat de band naar Nederland komt en ondertussen wordt aan de andere kant van het kanaal de buzz al lekker opgevoerd. Hieronder kun je precies horen waarom, dan hoeven wij het verder eigenlijk niet meer uit te leggen.


WEBSITE DUTCH DESIGN WEEK | FACEBOOK-EVENT | TICKETS
*Voor 33 euro kun je naar alle shows toe.