New Music

TDI Radar: in no-time van nul naar honderd met Just Mustard


1 mei 2019

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een band die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag stellen we je voor aan Just Mustard, de band die persoonlijk verantwoordelijk is voor het in leven houden van shoegaze in Ierland.

Wil je deze afleveringen volgen en beluisteren? Check hem hieronder als podcast en abonneer je via een van onze kanalen.

Achtergrond: Een groepje vrienden dat evolueert naar een band, het is geen onbekend of uniek verhaal. Ook Just Mustard kende zo zijn start in 2015. Pas twee jaar later had de band met Shane een vaste drummer gevonden en nam de bandbezetting zijn definitieve vorm aan. Vanaf dat punt ging het snel, het debuutalbum Wednesday wordt opgenomen en verscheen in 2018 via het label Pizza Pizza Records dat lokale bands de kans geeft om muziek op vinyl uit te brengen.

Het vijftal uit Dundalk hield de touwtjes stevig in eigen handen en produceerde zijn eerste plaat dan ook zelf. Al werd ook de hulp van Chris Ryan ingeschakeld. In een interview met The Big Takeover zei bassist Rob daarover het volgende: “We wisten al gauw dat we met Chris Ryan wilden werken. Hij is een soort zeldzame tovenaar en we wilden graag zijn ‘magic beans‘ stelen en doen alsof we ontzettend slim en getalenteerd zijn.” Getalenteerd is Just Mustard ongetwijfeld en dat horen we ook terug op Wednesday, wat de band een nominatie voor album van het jaar bij de 2018 Choice Music Prize opleverde. Momenteel tourt de band met niemand minder dan Fontaines D.C., de band die we laatst nog interviewden.


Samengevat: Noiserock met postpunk en triphop-invloeden die in no-time van nul naar honderd gaat.

Weetje: Wednesday was het allereerste album dat verscheen op Pizza Pizza Records.

Eentje voor de playlist: Deze week breiden we je playlist uit met Frank, de nieuwste single van Just Mustard. Je wordt op de single meegenomen naar een duistere plek waar een gevoel van gevaar, maar ook opwinding je zullen verwelkomen. Over een industriële beat zingt Katie Ball ‘I watch TV to fall asleep‘, al betwijfelen we of wij op deze tonen in slaap zouden vallen.

We worden wakker geschud door de chaotische gitaren waarbij de zanglijn van Ball ons gelukkig nog net op het juiste pad houdt. Al worden we in de bijbehorende videoclip helemaal misleid met een duizelingwekkend ronddraaien. Een film waarin een aantal frames lijken te ontbreken. Meubels die vanzelf gaan bewegen. De band heeft duidelijk stop-motion ontdekt en dat werkt ontzettend goed bij een nummer waarin een grote climax ontbreekt. Laat dat je vooral niet afschrikken, want de grootsheid van een nummer zit echt niet altijd in die exploderende en catchy refreintjes.

Voor fans van: Fans van shoegaze-bands als My Bloody Valentine, Slowdive en Ride zullen ongetwijfeld van Just Mustard houden.

In je agenda: Op 24 mei speelt Just Mustard in Amsterdam tijdens London Calling.