Feature

De thuisstudio van: Bart en Sophia van Smudged en 45ACIDBABIES


11 februari 2021

De grote filosoof Xenos zei ooit: ‘Home is where the heart is’. Daarnaast is thuis ook noodgedwongen de plek waar veel artiesten deze winter hun muziek maken tijdens de lockdown. We gingen langs bij een aantal gezichten uit de indiescene om te zien hoe zij dat aanpakken.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in ons jubileum-magazine, die koop je hier!

Bart en Sophia wonen met zijn tweetjes in hun ‘Disneyhol’ van dertig vierkante meter en na al die coronamaanden voelt het nog steeds ‘als een soort slaapfeestje’. Bart kun je kennen van Smudged Toads en J.C. Thomaz and the Missing Slippers en Sophia van 45ACIDBABIES, FFOOSS en binnenkort haar nog-een-naam-te-geven bedroompop-project.

Sophia: “Niet lang na het begin van corona ben ik bij Bart ingetrokken en ik had al een eigen thuisstudiootje, dus ik heb al mijn spullen in deze kamer gesodemieterd.”

Bart: “Ik ben voornamelijk drummer, dus al die gitaren kwamen wel van pas omdat ik meer met opnemen aan het kloten was.”

Sophia: “Eerst zaten we samen aan de eettafel te werken, maar dat hebben we gesplitst in twee bureautjes zodat we nu officieel Studio 1 en Studio 2 hebben.”

Bart: “Ik heb ook pas sinds corona echt een driveom in mijn eentje muziek te maken. Dat komt omdat ik vooral in livebands speel, dus waarom zouden we repeteren? Voor nu vind ik het wel fijn, ik heb met niemand wat te maken.”

Sophia: “We kunnen hier lekker kluizenaren. Uit bed kruipen, koptelefoon op en muziek maken.”

Bart: “Er is geen grens tussen ‘thuis’ en ‘studio’, die werelden zijn allang geleden met elkaar versmolten. Al heb ik niet veel spullen, ik ben niet zo van de gearporn. Ik probeer het zo simpel mogelijk te houden, ik word al snel zenuwachtig als iets veel knoppen heeft.”

Sophia: “Daarnaast hebben we ook niet veel geld.”

Bart: “Nee, we zijn fucking blut. Eigenlijk moet ik gewoon werk gaan zoeken om de huur te betalen, maar ik probeer mij daarvoor af te sluiten.”

Sophia: “We hebben niet veel nodig.” Bart: “Nee, ik heb zelf genoeg aan wat gitaar, twee samplebakken en ik heb drie Dr. Pad’s van Boss, die zijn te gek. En nog een synth.”

Sophia: “Die trouwens op wielen staat, da’s wel makkelijk: dan kunnen we hem heen-en-weer rollen tussen onze studio’s.”

Bart: “Ja, joh. Wij vermaken ons wel hoor, deze winter. Lekker binnen blijven, stamppotjes eten, serietjes kijken, wat opnemen. Lekker, man.”