New Music

TDI Radar: vier de lente met de vrolijke rammelpop van Blackaby


24 maart 2021

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een act die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag is het de beurt aan Blackaby, een Brits multi-talent wiens vrolijke indiepopnummers rammelen als geen ander.

Wie of wat is Blackaby?
De artiestennaam van de uit Kent afkomstige, maar in Londen gevestigde William Blackaby. Als lid van de dreampopband It Hugs Back bracht hij al vier albums uit, maar sinds een paar jaar ook als solo-artiest muziek onder zijn eigen achternaam uitbrengt. Meest recentelijk de single No Long Grass, wat een voorproefje is op zijn nieuwe EP Everything’s Delicious. No Long Grass is een typisch Blackaby-nummer. Luchtig en melancholisch tegelijkertijd en een oorwurm van jewelste. Ook het andere voorproefje op Everything’s Delicious wat we al gehoord hebben – Warm And Sweet, met een uitstekende gitaarsolo – mag er zeker zijn.

Blackaby tapt uit hetzelfde indie-singer-songwriter-vaatje als bijvoorbeeld ex-Radar-onderwerp Dan Lyons, maar is niet bang om soms net wat steviger op het gaspedaal te trappen. Dat horen we vooral op zijn debuut-EP What’s On The TV? Zo heeft het titelnummer daarvan een riff waar Albert Hammond Jr. jaloers op zou zijn en kent prijsnummer Samolina een haast naar shoegaze neigende dreun-climax, die zo subtiel wordt opgebouwd, dat je al overdonderd bent wanneer hij eenmaal losgebarst is. We zijn erg benieuwd waar hij verder nog mee gaat komen.

Voor fans van:
Ron Gallo, The Strokes en Jamie T.

Fun fact:
De andere band van Blackaby, It Hugs Back, is niet het minste gezelschap. De band heeft namelijk gitarist Matthew Simms in de gelederen, die sinds 2013 een volwaardig lid is van postpunk-pioniers Wire! In een interview met D.I.Y. zegt Blackaby overigens dat er een vijfde album op komst is, dus de heren hebben niet stilgezeten.

Voor in je playlist:
Het titelnummer van What’s On The TV? is voorlopig het beste wapenfeit in Blackaby’s arsenaal. Een heerlijk rammelende gitaarriff is het startschot van twee minuten aan pure indie-euforie, waarin de zanger zich van alles afvraagt. Wat is er op tv? Is er nog melk in de koelkast? Is de badkamer schoon? Hou je nog van mij? Allemaal herkenbare vraagstukken, zeker in de coronapandemie, die dankzij de uiterst aanstekelijke melodie nog wel even in je hoofd zullen zitten.

Steuntje in de rug:
Natuurlijk kun je de muziek van Blackaby kopen op Bandcamp, of via de site van Banquet Records, waar je onder andere een compilatie van zijn beide EP’s al kunt vooruitbestellen.