New Music

Een volledig nieuwe muziekstijl speciaal voor debuutsingle Deep Down In Jazz van Cosmic Crooner


23 maart 2021

Een volledig nieuwe stijl: dat is wat Cosmic Crooner bedacht heeft voor zijn debuutsingle Deep Down In Jazz. Bedenker van dit project is Joep Meyer, die we kennen van Moon Tapes. Met zijn nieuwe project combineert hij het beste van de sixties en seventies met iets gloednieuws. Deze nieuwe combinatie noemt hij ‘doowop-spacepop’.

Het eerste nummer Deep Down In Jazz wordt vergezeld door een prachtige videoclip, ondersteunt door rustige zang, een swingend ritme en een beeldende tekst. Deze kleine film is een prachtstuk op zichzelf. Geïnspireerd door de Franse new wave-filmstijl nouvelle vague, een stijl die bekendstaat om het vele gebruik van springende videocuts en gebruik van handcamera’s. De door soundtracks beïnvloede muziek neemt je mee naar een andere wereld. De achterliggende gedachte van de eerste Cosmic Crooner-videoclip, legt Meyer ons hieronder in een kort interview uit.

Wat was de inspiratie voor het nummer?
Het nummer is een introductie aan Cosmic Crooner. Ik ben altijd erg geïntrigeerd door muzikanten die over zichzelf praten in de derde persoon. In het dagelijks leven is het minder leuk als mensen dit doen, maar in de muziek kom je blijkbaar met meer weg.”

Hoe was het schrijfproces en zijn er dingen die je voor je volgende
nummer helemaal anders gaat doen?
“Het schrijven van het nummer was een bevrijding en heel inspirerend. Ik heb het nummer snel geschreven en nog op dezelfde dag een demo gemaakt. Wat ik bij toekomstige nummers anders wil doen, is meer eten en drinken, want dat vergeet ik altijd als ik schrijf.”

Kun je de videoclip toelichten? Wat was het idee achter de clip?
“Ik wilde met de videoclip de sound van het nummer visualiseren. De video is helemaal geschoten op film en geïnspireerd door nouvelle vague-films. Deze stroming uit de sixties past erg goed bij de meta-lyrics van Deep Down In Jazz.  We hebben het Comomeer gekozen als een van de locaties, omdat we graag een scène wilden met een drijvend bed in de videoclip.”