New Music

In première: I Don’t Wanna Be Strange van Pale Puma, het overwinnen van de angst om jezelf te ‘embracen’


25 maart 2021

Vandaag brengt de Amsterdamse band Pale Puma zijn single I Don’t Wanna Be Strange uit. Wat begon als een soloproject van Django Duijns, is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige band. Met dit verse nummer laat hij zijn nieuwe sound horen en brengt hij een ode aan de outcast.

Na een stille val van Moon Tapes zijn de bandleden allemaal hun eigen kant opgegaan. Duijns begon op zijn beurt een solocarrière als Pale Puma en heeft inmiddels een band om zich heen verzameld. Geïnspireerd door acts als Alvvays en George Harrison schrijft hij melancholieke en introspectieve nummers. Met een catchy ritme en rustige gitaren sleept zijn nieuwe nummer je mee in het verhaal over het overwinnen van de angst om jezelf te accepteren. De videoclip van het nummer weerspiegelt dit verhaal, met shots en kleding die van donker naar licht in de clip gaan, verwijzend naar de overgang van sombere naar vrolijkere momenten in het leven.

Duijns vertelt ons dat hij recent bandleden gevonden heeft waarmee hij de studio in is gedoken. Met deze groep heeft hij het nummer I Don’t Wanna Be Strange als eerste track opgenomen. Onder meer met producer en bassist Casper van der Lans, die we kennen van Teddy’s Hit en talloze andere indie-acts. Na het opnemen van deze single, gaan ze aan de slag met hun EP waarna een volwaardig debuutalbum volgt en Pale Puma ambities heeft om mee te doen aan Popronde. Maar eerst spreken we Duijns over zijn gloednieuwe single.

Wat was de inspiratie voor I Don’t Wanna Be Strange?
“Het nummer ontstond vanuit het idee om een ode aan de outcast te schrijven. En om een overgang te beschrijven die ik zelf heb meegemaakt, een die hoort bij het overwinnen van de angst om jezelf te embracen.”

Kun je die overgang toelichten?
“Ik heb het dan over een transitie die ik heb doorgemaakt heb van mijn twintigste tot ongeveer mijn 25ste. De jaren waarin ik mijn plek probeerde te vinden in de wereld en in de muziekwereld. Ik kon mij best eenzaam voelen, tot ik mijn vriendin ontmoette. Zij is een onmisbaar onderdeel van mijn leven geworden en brengt veel inspiratie en rust.”

Wat kun je ons vertellen over de videoclip?
“De clip is geschoten door alumni van de filmacademie, cameraman Jaap Mar Diemel en Sam Dijkstra, de regisseur. Hij is een hele goede vriend die ik al sinds de crèche ken. Ik vind het heel cool dat we nu op deze manier kunnen samenwerken. Ze voelden heel goed aan wat voor beelden nodig waren voor de transitie, die ik voor ogen had met de melodie en de tekst. Er zit een overgang in van donker naar licht in onder andere kleding en shotkeuze en mijn bewegingen, die belichamen wat voor gevoel het nummer bij mij naar boven brengt.’’

Kan je je vorige nummers vergelijken met deze plaat?
‘’Ik heb hiervoor voornamelijk een paar demo’s uitgebracht die ik alleen in mijn slaapkamer had opgenomen. Daar onderzocht ik wat voor muziek ik nou echt wilde gaan maken. Ik heb daar veel aan gehad en I Don’t Wanna Be Strange betekent voor mij een nieuwe periode. Ik weet nu goed wat voor songs ik de komende tijd wil schrijven.’’

Hoe verliep het schrijfproces?
‘’Ik schrijf de nummers van Pale Puma thuis of in het tuinhuis waar mijn ouders wonen. Daar kan ik in alle rust redelijk veel lawaai kan maken. Ik had het idee voor het thema al een tijd liggen en dat paste heel goed met de jangly gitaren en gedreven sound die ik in mijn hoofd had. Ik had toen nog geen volledige bandbezetting, maar ik ben met drummer Roemer Vermeulen en Casper van der Lans, onder meer bekend als producer van The Homesick, naar een studioplek bij de NDSM-werf gegaan. Voor een mooie gelaagdheid had ik zangeres Borah Spoorenberg gevraagd om backingvocals te zingen.”

Is dit een lijn die je vast wilt houden voor nieuw werk?
“Ik heb het afgelopen jaar veel nieuwe nummers geschreven, dus ik heb zeker een koers waarop ik door kan varen. En ik ben enthousiast om die nieuwe tracks met de band te gaan nailen in de studio.”