New Music

TDI Radar: indie-troubadour Dan Lyons laat ieder genre dat hij aanraakt springlevend klinken


13 januari 2021

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een act die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag is het de beurt aan Dan Lyons, een hoogst getalenteerde Brit met een punkverleden die zich opnieuw uitgevonden heeft als gevoelige indie-troubadour.

Wie of wat is Dan Lyons?
De ex-drummer van Fat White Family! Maar dat is voor dit artikel verder niet enorm belangrijk, want zijn solowerk ligt behoorlijk ver bij dat stelletje rouwdouwers vandaan. Op zijn vorig jaar zomer verschenen debuutplaat SubSuburbia gaat Lyons een stuk fijnzinniger te werk. In dertien frisse nummers bezingt Lyons van alles: van de status van zijn thuisland tot een gedoemde romance in Frankrijk, allemaal met moeiteloos poëtische en meeslepende teksten. Luister bijvoorbeeld naar albumhoogtepunt Biarritz (een betere chanson dan het gros van wat er hedendaags in La France wordt geproduceerd) en je waant je bijna echt op een straat in die Franse badplaats, nadat je net een stevige ruzie met een kortstondige geliefde gehad hebt.

Lyons trekt allerlei invloeden uit de kast. Chansons, britpop, americana, spoken word en waarom ook niet, een vleugje Beatles, niks is te gek of te gedateerd in zijn muzikale universum. Stuk voor stuk gaan ze prima samen en komen ze tot muzikale combinaties waarvan je niet eens wist dat je er op zat te wachten. Dat maakt SubSuburbia tot een zeer aangename luistertrip en een jammerlijk ondergesneeuwd pareltje uit de releasekalender van vorig jaar. En Dan Lyons dus tot een talent om in de gaten te houden, maar dat was waarschijnlijk al duidelijk.

Voor fans van:
Jamie T, Ron Gallo, Charlotte Gainsbourg (of Serge), Arctic Monkeys anno Suck It And See.

Fun fact:
Het derde nummer op SubSuburbia heet Thin Black Duke. Een schattige verwijzing naar het Thin White Duke-personage dat David Bowie belichaamde rondom Station To Station, maar Lyons is niet de enige die op dat idee gekomen is. Thin Black Duke is ook de naam van het (fenomenale) zevende album van de Britse avantgarde-metalband met jazz-invloeden Oxbow, die muziek maakt die een stuk minder intimiderend is dan je vanuit die omschrijving zou vermoeden. Al kan Lyons natuurlijk ook een Oxbow-fanaat zijn, ideaal gespreksonderwerp om misschien het ijs mee te breken in een eventueel interview.

Voor in je playlist:
Heel SubSuburbia is een schot in de roos, maar om naast Biarritz nog een hoogtepunt uit te lichten gaan wij voor het nummer Rohypnol. Een instant oorwurm van een zoetgevooisd refrein en een hemeltergende gitaarriff waar Alex Turner jaloers op zou zijn. Welk genre je er dan ook aan toe wil kennen, het klonk de afgelopen jaren nog nooit zo springlevend.

Steuntje in de rug:
Dan Lyons is te vinden op Bandcamp, waar op het moment van schrijven nog maar tien exemplaren van een gelimiteerde, gesigneerde, SubSuburbia elpee beschikbaar zijn. Sla je slag!


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Banner-Magazine-25-660x246.png