New Music

Buck Meek geeft met Candle nog een reden om uit te kijken naar zijn nieuwe album


12 januari 2021

Op mijn kantoor heb ik voor het eerst in al die jaren een bank, het is mijn oude bruine kompaan uit mijn studententijd. Nu ik eindelijk eens kan ontspannen/liggen op mijn werkplek, trek ik mijn capuchon over mijn hoofd en zak ik diep weg in het zachte, verschrompelde leer met Buck Meek door mijn koptelefoon.

Het blijft bijzonder hoe muziek je ineens mee kan nemen naar een totaal andere wereld. Alsof er niets aan de hand is; geen zorgen, enkel zachte en gelukzalige gevoelens. Buck Meek, die je met zijn heerlijke oude ziel-hoofd mogelijk wel kent als gitarist van Big Thief, brengt deze vrijdag zijn nieuwe album Two Saviors uit.

Daarmee volgt hij zijn zelfgetitelde debuutalbum op uit 2018 waar onder meer Adrianne Lenker aan meewerkte. Deze keer ging hij met producer en mixer Andrew Sarlo aan de slag (die onder meer met Bon Iver werkte, red.) en sprak Sarlo een aantal regels af met Meek en zijn band. Zo zou de plaat tijdens de heetste dagen van het jaar op worden genomen in New Orleans, het opnameproces mocht niet langer dan zeven dagen duren, koptelefoons mochten niet gebruikt worden en alle opnames mochten pas na de opnames teruggeluisterd worden. Je hoort het zweet nog net niet van de band afdruipen…!

Over pijn en liefde
Volgens Meek is Two Saviors een meditatie over de realiteit van pijn in plaats van er wrok tegen op te bouwen, aangezien bepaalde wegversperringen nou onvermijdelijk zijn in het leven. Bovenal is het een album over liefde, zoals Meek vertelt: “De waarde in onze wereld wordt opgebouwd door liefdesarbeid, een valuta die geen schulden oplevert en zowel de gever als de ontvanger verrijkt. Deze rijkdom verschaft de vitaliteit die nodig is om een hamer op te heffen, een dak op een huis te zetten en dat allemaal met stil ontzag voor de natuur en de beschaving: het hoogtepunt van universele inspanning. Een creatie uit het niets, van een niet-veroorzaakte oorzaak, een eeuwige onbewogen beweger.”


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Banner-Magazine-25-660x246.png