New Music

In première: Black Monsoon komt bij ons langs tijdens zijn speciale video-tour


14 januari 2021

Wij houden wel van innovatieve bands die de beuk erin gooien in deze tijden, dat geeft ons ook weer een hoop extra energie. Daarvoor zijn we bij Black Monsoon aan het juiste adres. Het grungende trio kon geen traditionele albumreleasetour doen, dus verzonnen ze iets anders en zeer bijzonders.

De band heeft besloten om met een video-tour op elf bijzondere locaties de elf tracks van zijn nieuwe album op te nemen en die wekelijks te presenteren. Wij mogen de vijfde track van de band zijn debuutalbum Pantomime in première brengen: Easy War. Een video die is geschoten in een loods in Deventer, met een technisch team om je vingers bij af te likken.

Een tintelend nummer waarbij je je adem inhoudt, waar het beetje lucht tussen de noten al snel wordt afgeknepen en het wachten is op de grote ontploffing. Om wat meer te horen over de band’s lockdown-avonturen, spraken we met het trio en daaronder zie je de livevideo bij Easy War!

Wat houdt Black Monsoon allemaal bezig deze lockdown?
“We hebben ondanks de lockdowns een behoorlijk druk jaar achter de rug. We hebben veel gerepeteerd en veel nieuwe muziek gemaakt voor de nieuwe plaat Pantomime. Creatief gezien was het heerlijk om hier zo ruim de tijd voor te nemen. Als band maakten we door deze omstandigheden juist in een stroomversnelling allerlei nieuwe ontwikkelingen door. Zo investeerden we meer tijd dan voorheen in zangpartijen, harmonieuze koortjes en teksten. Zo zijn drummer Marjolijn en gitarist Teun bijvoorbeeld meer gaan zingen. Ook het schrijven van teksten werd meer een gezamenlijke activiteit, waar vroeger vooral Jacky of Teun de teksten schreven.”

“We zijn een DIY-band en doordat we geen shows hadden, hadden we nog meer tijd voor het maken van bijvoorbeeld de muziekvideo bij tracktitle Pantomime, die we in november uitbrachten. We bouwden onze huiskamers om tot filmsets en namen elk vanuit huis ons eigen deel van de video op. Teun verdiepte zich wat in videoproductie en knutselde vervolgens het geheel in elkaar. Al doende leert men, dus.”

“Naast de band werken we allemaal in zeer verschillende disciplines. Een inkomen hebben naast de muziek is in deze periode toch best wel fijn. Teun werkt als onderzoeker op het gebied van infectieziekten bij het RIVM en heeft het daar dus hartstikke druk. Jacky is bloemsierkunstenaar en de vraag naar boeketten ging ook gewoon door, zelfs tijdens de lockdowns. Marjolijn is ZZP’er in de culturele sector, waar sommige evenementen en opdrachten afgelast werden en andere gelukkig toch doorgingen. Uitzicht hebben op het kunnen blijven maken van muziek en onze werkzaamheden daarbuiten zijn wel erg goed om de moed erin te kunnen houden.”

Hoe is de release van jullie album verlopen in deze corona-tijden?
“Erg gek, maar die corona-tijden hebben ons ook allerlei onverwachte kansen gegeven rondom de release. Normaal krijg je rechtstreeks respons van het publiek en we zijn vooral een live-band, dus de sfeer en energie van shows missen we enorm. Juist bij optredens ontmoeten we veel nieuw publiek. Dat echte contact missen we. Maar de corona-maatregelen zetten allerlei creatieve sappen en kansen in beweging, om op zoek te gaan naar alternatieven. In de aanloop naar de release kregen we bijvoorbeeld de kans om via een livestream van MetroTV vanuit het Metropool in Hengelo een handjevol nieuwe nummers alvast te testen met dertig bezoekers. En zo’n liveregistratie die wereldwijd nog steeds bekeken kan worden, was er zonder pandemie waarschijnlijk niet geweest.”

“Normaal verkopen we lekker wat plaatjes na een optreden en maken we een babbeltje met publiek dat nog even blijft hangen. Nu zijn we voor de verkoop van het nieuwe album volledig afhankelijk van onze webshop en de bezorgservice van de platenzaken die het album in de winkel hebben liggen. Gelukkig weten onze volgers de weg hiernaartoe ook wel te vinden.”

Jullie hebben besloten om een videotour te gaan doen met alle tracks: kunnen jullie daar iets meer over vertellen?
“Als alternatief voor een normale albumreleasetour bedachten we een ‘videoreleasetour’, waarbij we de songs van het nieuwe album als unieke livevideo’s uitbrengen. We krijgen erg positieve reacties. Dit was sowieso het allerleukste om te doen het afgelopen jaar. Niet alleen voor onszelf als muzikanten, maar ook de hele crew vond het fijn om creatief bezig te zijn. We wilden geen standaard livestream organiseren, maar mensen echt wat meer laten zien. We hebben een elftal prachtige locaties weten te strikken om de songs live ten gehore te brengen. Dat deden we samen met een team van superfijne, goede mensen: Eric Zwiers, Freek Ros, Alex Cailliau, Tom Klein Beernink en Sander Holmer. Het zorgt voor een resultaat dat op dit moment voor ons het dichtst bij een liveshow in de buurt komt. Door niet alles als één stream tegelijk uit te zenden, maar elke week een video met een eigen sfeer, creëren we hopelijk ook wat meer de sfeer van een livetour. Zoals je per concertzaal of festival telkens weer een iets andere sfeer en unieke energie hebt.”

Over de track Easy War die jullie in deze sessie spelen: wat schuilt daar allemaal achter?
“Easy War is een song over eenzaamheid. Dat is er in vele vormen en is niet per se over deze tijd geschreven. Eenzaamheid is een erg actueel thema, veel mensen voelen zich eenzaam. Soms worden we zo opgeslokt door sociale media en entertainment, dat we vergeten dat een mens draait op echt contact. Dat wordt in de huidige tijd extra duidelijk, maar was voor ons voorheen ook al een thema dat ons bezighield.”

2021 is net begonnen: hoe zien jullie het jaar voor je?
“Laten we vooral weer gaan spelen! Wij staan te trappelen om jullie te laten zien wat het vele repeteren ons heeft opgeleverd en om alle nieuwe tracks te laten horen. Ook hebben we energie voor tien die er nodig weer uit moet! Met al die vaccins die er nu komen en nieuwe inzichten rondom de omgang met die pandemie nu, komt er concreet weer wat zicht op meer mogelijkheden voor shows. Ondertussen experimenteren we alweer met nieuwe muziek voor een volgende plaat. Oh ja, we laten ons natuurlijk vaccineren, zodat iedereen veilig kan komen kijken.”


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Banner-Magazine-25-660x246.png