New Music

TDI Radar: een verse lading energieke punk uit Australië met Pinch Points


28 april 2021

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een act die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag is het de beurt aan Pinch Points, een Australische postpunkband die met zijn rauwe geluid en scherpe gitaren zo aan kan sluiten bij landgenoten als Amyl and the Sniffers en The Chats.

Wie of wat is Pinch Points?
Vaak duurt het even voordat Australische bands de grote oversteek maken naar Europa. Maar met een reputatie voor vette liveshows en goede muziek krijgen de bands hier toch vaak voet aan de grond. Daarom laten we je nu alvast kennis maken met Pinch Points, dat van de zomer te zien is op Misty Fields. Dit viertal uit Melbourne sluit aan bij het rijtje sterke namen dat eerder al uit deze stad kwam zoals Amyl And The Sniffers, King Gizzard & The Lizzard Wizzard en meer. Maar wat maakt deze band nou zo cool? Zijn het de vlijmscherpe gitaarriffjes, de afwisseling van mannelijke en vrouwelijke vocalen, het opzwepende tempo of de teksten? Wij denken een combinatie van alles.

Met nummers als: Lifetime Member en Ouch! (niet te verwarren met Ouch!!) zetten de vier Australiërs de toon en de vrolijke, energieke riffjes schieten je om de oren. De afwisselende en soms ook gecombineerde vocalen geven een nieuwe draai aan de sound van Pinch Points, waardoor elk nummer net even anders is. De scherpe teksten zijn vaak laconiek en gaan nergens over, maar op geen enkele plaat is dat minder waar dan op Put Out. Met teksten als ‘Fuck you, fuckboi, I don’t want to fuck you’ uitten de vrouwelijke bandleden zich tegen de onophoudelijke verleidende opmerkingen die ze kregen in clubs in Melbourne.

De band heeft inmiddels één EP en twee albums uit. Zijn meest recente werk is een live-opname van hun debuutalbum Moving Parts dat het in 2019 uitbracht. En hoewel Pinch Points sinds 2019 geen ‘nieuw’ werk heeft uitgebracht zit de band niet stil en is alweer druk bezig met het spelen van gigs in Australië.

Voor fans van:
Amyl And The Sniffers, Parquet Courts en The Chats.

Fun fact:
De band streeft naar meer diversiteit in de Australische punkscene. Volgens Pinch Points ligt er nog steeds een te groot stigma op vrouwen die wat zwaardere muziek spelen en wil dit veranderen. Om dit aan te pakken werkt de band niet of zelden samen met bands die niet streven voor meer diversiteit binnen de scene of dingen willen veranderen.

Voor in je playlist:
Het nummer van Pinch Points dat echt in je playlist terug te vinden moet zijn is Teflon. Dit nummer van de EP Mechanical Injury is een goed voorbeeld van hoe de band vocalen combineert tot één geheel. Het is een lacherige plaat waar je niet stil op kan blijven zitten met fantastische stukjes tekst zoals: ‘I am made of Teflon and nothing ever sticks’.

Steuntje in de rug:
Op Bandcamp kun je de Australiërs steunen door een T-shirt, cassette of album te kopen. Wie na dit stuk denkt ‘deze band moet ik zien’: dat kan. Pinch Points is te zien op Misty Fields dat op tien tot twaalf september plaatsvindt.