New Music

Viralsensatie The Chats scoort hitsingle met sigaret in de mond en mat in de nek


10 januari 2018

Ah, Australië. Terwijl wij massaal hopen op een koude kerst, kleuren de sneeuwwitte zandstranden in de zomer van het zuidelijk halfrond zwart van de mensen. Zo bleek vorige week eens te meer toen we verslag deden van het Falls Festival in Byron Bay. Op de bijgaande foto’s zagen we de Australische jeugd van tegenwoordig niet slechts luidkeels meezingen, maar ook heerlijk luiwamessen.

Want daar kunnen ze ook wat van, die Aussies. Courtney Barnett bezong met Elevator Operator al eerder het leed van een carrièretijger die zijn hele leven al liftbediende wilde worden, enkel en alleen om lekker op het dak naar beneden te kijken vanaf het dak. Nu is er een gloednieuw anthem voor nietsnutten en neusvreters.

Dat anthem – al is het in feite meer een lofi-rockliedje – staat op naam van niemand minder dan The Chats, een tot voor kort nietszeggend bandje uit de buurt van Brisbane. Het trio speelde al een tijdje alle pubs aan de sunny coast plat, maar sloeg internationaal gezien nog geen deuk in een spreekwoordelijk pakje boter. Laat staan een echt pakje boter. Daar kwam verandering in toen single Smoko – een woord dat Australische bouwvakker gebruiken om hun rook- of koffiepauze aan te duiden – viral ging. Op 7 december postte Facebook-pagina Instant Regret de vrij hilarische video van de single, sindsdien beter bekend als the most Aussie song ever. Een maand later is de post anderhalf miljoen maal bekeken, ruim dertigduizend keer geliked en door ruim elfduizend gebruikers gedeeld.

Smoko is op Spotify ondertussen bijna 150.000 keer gestreamd en lijkt de andere nummers van EP Get This In Ya op sleeptouw te nemen. Stiekem klinken de nummers van The Chats, die zoveel akkoorden als nonsens kennen en zo springerig zijn als een kangoeroe on steroids, namelijk nog best veelbelovend. Trap er volgende keer dus vooral niet in als iemand je bij de koffie-automaat of in de rookruimte het “hipste nieuwe bandje uit Australië” wil tippen. Die ken je al lang: “I’m on smoko, so leave me alone!”