Live

Peel Slowly And See: het spannendste festival van deze maand (25 september, Leiden)


2 september 2021

Deze maand hebben we wonder-boven-wonder nog een zeer mooi vooruitzicht in onze agenda staan: Peel Slowly And See. Het Leidse ontdekkingsfestival gaat er gewoon voor en wat wil je met zo’n goed gevulde line-up? Wij nemen je vandaag alvast mee langs een aantal hoogtepunten van het festival.

Eerder las je op onze website al uitgebreide verhalen over twee bijzondere acts die op Peel Slowly And See spelen: zoals HOWRAH, de onbreekbare postpunk uit eigen land en we sprak met de fluisterfolk-koningin Soccer Committee.

Bovenaan aan de poster van Peel Slowly And See, een van de koninginnen van het Nederlandse indie-lied, zwevend met een aureool rondom haar hoofd: Roosbeef. Met haar laatste album Rodeo heeft ze helaas nog niet zoveel kunnen spelen als ze gehoopt had, dus wat ons betreft: laat al die opgekropte energie en creativiteit er maar uitkomen tijdens Peel Slowly And See.

Voor iedereen die op zoek is naar (het blijft een lelijke term) niet-westerse muziek, die zit de 25ste goed. Zo treedt de in Teheran geboren en in New York wonende ‘maestro’ van de kamancheh op: Kayhan Kalhor. Hij speelt in Leiden op met het Rembrandt Trio, een muzikale combinatie die in 2019 nog het North Sea Jazz Festival opende. Of neem Brader Muski, de Koerdische saz-speler en zanger die de werken van dichters als Sheikmous Hasan of Xelef Zebari muzikaal tot leven wekt.

Nu is het momenteel voor iedere muzikant bijzonder om op een podium te staan tijdens een festival, maar mogelijk nog wel het meest voor Morris Kliphuis, Timon Koomen en Remco Menting, oftewel Kapok. Het trio neemt namelijk na tien jaar afscheid tijdens Peel Slowly And See en zoals altijd: je weet nooit precies wat je kunt verwachten, dat is het hele ding van deze onvoorspelbare, maar altijd intrigerende en energieke band. Luister je in de tussentijd nog goed in en onthoud: dit is de laatste kans om de band live te zien!

In het hoekje ‘indie’ heeft het festival onder meer Kidbug, het duo bestaande uit Marina Tadic en Adam Harding. Over de eerste hebben we vaker geschreven met The Daily Indie, want Tadic kun je kennen als Eerie Wanda en Harding mogelijk wel van Dumb Numbers. Gezamenlijk brachten ze vorig jaar een zelfgetiteld debuutalbum uit die ze ‘cuddlebug sludge‘ noemden. Maar hoe je het ook noemt, het is een knetterende plaat vol fuzzy grunge-gaze voor fans van Swans, Pixies en Cocteau Twins.

Een act waar wij erg nieuwsgierig naar zijn, is enerzijds Lionstorm: een Amsterdams duo dat queer-rolmodellen miste in de hiphop en mede daarom zelf een act begon. Een heftige show met duivelse beats die sexy, agressief en absurd is. Kom maar door! Anderzijds staat Avalanche Kaito hoog op ons lijstje: de Burkinese griot genaamd Kaito Winse die op een of andere manier in aanraking is gekomen met een noisepunkduo uit Brussel. Nu is een griot iemand die ‘wordt beschouwd als bewaarder en verteller van mondeling overgebrachte tradities en geschiedenis’ en samen laten ze hun werelden als in een soort deeltjesversneller op elkaar botsen, om te kijken wat er gebeurt. Het resultaat mag gerust uniek worden genoemd.

Een aangename verrassing op het programma zijn de vrienden van Charlie & the Lesbians, de band die na jaren eindelijk hun debuutalbum aankondigde met Fade. Op 13 oktober moet dit punkjuweeltje verschijnen en de eerste single Fade Away is deze zomer uitgekomen. De band is een paar jaartjes bezig en speelde als support van onder meer Ty Segall, Sheer Mag en Oh Sees en op festivals als The Great Escape, Noorderslag, Left Of The Dial en Motel Mozaique. Poe, maak je maar ready voor deze!

Over Soccer Committee gaan we je binnenkort nog veel meer vertellen, want we hebben een interview gepland staan met de geestesmoeder van dit minimalistische fluisterfolkproject: Mariska Baars. Dit jaar kwam er namelijk ineens na meer dan tien jaar een album uit de lucht vallen: Tell From The Grass, een absolute aanrader voor fans van acts als Grouper. Don’t sleep on this one, wie weet wanneer Soccer Committee weer eens live te zien, voor je ’t weet is het 2031…!

En jongens, meisjes en anderen: dan hebben we ook nog het absurdistische Joe Kisser, de meest onbekende popster van Nederland: Meindert Talma, de altijd lekker funky psychpop van YĪN YĪN (waar je hier nog veel meer over leest) en Dead Neanderthals, wat – oef – een heel verhaal op zich is. Dat moet je gewoon maar zelf gaan bekijken.


Peel Slowly And See vindt plaats op 25 september op meerdere plekken in het Leidse Cultuurkwartier. Kaartjes zijn te koop voor 26,21 euro via de website van het festival.