TDI Tipt

Nog even geduld, maar wij hebben alvast onze beste tips op een rijtje gezet voor een fantastisch Sniester-weekend (24 t/m 26 mei)


25 april 2019

Sniester
vrijdag 24 t/m zondag 26 mei

Eind mei zitten we midden in de gekte die Sniester heet! Den Haag wordt dat weekend ondertussen ’traditioneel’ omgebouwd tot een doolhof van spannende en (ver)nieuwe(nde) acts. Onder meer Jacco Gardner’s Somnium, Weval, Daniel Romano, Binkbeats, Jo Goes Hunting, Donna Blue, Someone, Mozes And The Firstborn, OBNIII’s, Karel, Tousch, Baskar, Temple Fang, Tape Toy, Eerie Wanda, Drugdealer en A Giant Dog.

Tekst Ricardo Jupijn & Leni Sonck

Het festival in de Hofstad is er eentje waar we altijd naar uitkijken. Mocht je willen weten hoe zo’n Sniester-dag er uitziet door onze TDI-ogen? Lees dan hier ons sfeerverslag terug van vorig jaar.

Andere tijden, terug naar de onze, want in dit artikel gaan we dieper in op een aantal namen die er voor ons uitspringen deze editie. En ja, kijk: het is een selectie, want we zouden zo’n beetje alles kunnen tippen, maar daarvoor is er al een line-up-pagina van het festival. We hebben een poging gedaan! Duik er lekker in en ga het eind mei vooral zelf ontdekken in Den Haag.


Foto: Zeb Coune

Portland
Vrijdag 24 mei, Paard Kleine Zaal
Bij onze zuiderburen is er geen ontkomen meer aan Portland, de band die vorig jaar De Nieuwe Lichting won. Deze zomer staat Portland op Pukkelpop en Rock Werchter, niet slecht voor een band die voor het ‘grote publiek’ nog maar net bezig is. Inmiddels trekt die golf zich stilaan door naar Nederland, met onder meer een volle zaal op Eurosonic in januari.

Portland vult de grijze zone tussen melancholische folk en dreampop. De zachte muziek met prachtige meerstemmigheid baant zich al gauw een weg naar een plekje in je hoofd waar het niet snel meer weg zal gaan. Tijdens Sniester beleef je zelf waarom je de band, die een liefdesbaby lijkt te zijn van Fleet Foxes en Alt-J, nu in het oog moet houden voor het succes van Portland helemaal explodeert. (LS)


Drugdealer
Vrijdag 24 mei
De band rondom Michael Collins komt weer terug naar ons land, inclusief een gloednieuwe plaat Raw Honey die afgelopen vrijdag verscheen. Het album werd door NME al geroemd: ‘Drugdealer’s second album is a collection of ’70s-tinged soft-rock jams for heading out on your own Magical Mystery Tour, and proof of the power of song.

Zijn eerste album The End Of Comedy was direct een indiehit, een plaat die hij maakte met onder meer Ariel Pink, Weyes Blood en leden uit Mac DeMarco zijn liveband. Deze Collins uit Los Angeles weet dan ook wel hoe het moet. Mogelijk kende je hem eerder al van Silk Rhodes of Run DMT, acts die het ‘gladde’ met het ‘bitterzoete’ combineren. Als een teruggevonden en weelderige parel uit de jaren zeventig, zo klinkt Drugdealer. Het zou zomaar eens een van de hoogtepunten van Sniester kunnen worden. (RJ)


Foto: Bibian Bingen

Someone
Zaterdag 25 mei in Humanity House
“Het maakt niet uit wie ik ben. Kijk gewoon naar wat ik maak. Dat is een stuk interessanter.” Dat Tessa Rose Jackson een interessante multi-disciplinaire artiest is, bewijst ze als Someone. Onder die naam brengt ze kunst en muziek uit die hand in hand gaan. Ego en imago maken ruimte voor creatie.

Die creativiteit uit zich in psychedelische pop met synths die blijft nazinderen en waar zelfs een app bij hoort. Je leest het goed, Someone heeft een eigen app, namelijk Someone presents: Orbit (Google Play & Apple). Scan je een van de afbeeldingen die bij een nummer hoort, dan kan je er helemaal induiken en alle hoekjes en kantjes verkennen. Interactieve kunst, muziek op een nieuw level, je zegt het maar. Even tussen ons: er zijn op het moment een hoop spannende acts in Nederland en het enige wat wij doen is de hele dag muziek luisteren, maar we zien weinig acts met zoveel potentie als Someone. Just sayin‘. (LS)


dirk.
Zaterdag 25 mei
Frontman Jelle Denturck uit West-Vlaanderen gooit met zijn band dirk. al een tijdje hoge ogen in de Lage Landen en nu wordt het tijd om echt door te gaan pakken. Met het uitbrengen van de plaat Album laat de band ‘je huilen terwijl je headbangt.’ Dat is niet alleen een mooie, maar eveneens een zeer treffende omschrijving. De band verslapt nergens, hij gaat bovenop je zitten en neemt je mee in een wereld vol existentialisme, millenial-angsten en daarbij de nodige humor.

De band die tijdens Humo’s Rock Rally 2016 het brons won, in een lichting met Equal Idiots en Whisperings Sons, doet het goed bij liefhebbers van Fugazi, Pavement en een knipoog naar hedendaagse helden als Cloud Nothings. Kleine liedjes met teksten over de beproevingen van het dagelijkse leven, die in de tussentijd overladen worden met dikke gitaarmuren en vuile drums. Vol gekke wendingen, hooks die onaangekondigd uit de dode hoek komen en allerlei muzikale overrompelingen die je op het verkeerde been zetten. Een band zonder poespas die zich nergens wat van aantrekt, ze zijn er nog gelukkig! En zoals Sniester de band al kort maar krachtig omschreef: ‘this is the real deal!’ (RJ)


Amy Root
Vrijdag 24 mei in Het Magazijn
Mocht je nog op zoek zijn naar een nieuwe en verfrissende elektronische act tijdens Sniester: die is er! Het Rotterdamse duo Amy Root maakt naar eigen zeggen: ‘‘Tight and moving beats, exhilarating melodies and elements of creative surprise.’ Ga er maar aanstaan! Lukas Amer en Sjoerd Huissoon speelden eerder op festivals als ADE, Noorderslag en Grasnapolsky en deze zomer onder meer op Best Kept Secret.

Genoeg goede vooruitzichten, wij zijn vooral nieuwsgierig naar nog meer nieuwe muziek van Amy Root. Tot nu toe is er één EP verschenen, genaamd Lynn. Een wapenfeit waarmee de band zich ergens tussen Jon Hopkins, Jamie XX, Bonobo en Moderat plaatst. Het duo houdt duidelijk niet van beperkingen: op de tracks hoor je onder meer Bulgaarse koorzang, Japanse drums en percussie uit het zuiden van Afrika. Zeker in Het Magazijn gaat dat een bijzonder spannende show worden, omcirkel hem vast maar met een rood pennetje in je festivalschema. (RJ)


Eckhardt and the House
Vrijdag 24 mei in Paardcafé
Rik Elstgeest is van alle markten thuis als zanger, drummer, theatermaker, acteur en als producer van zijn solo-project Eckhardt and the House. Elstgeest begon ooit met de band Kopna Kopna, studeerde aan het conservatorium en speelde nog een tijdje mee bij Alamo Race Track. In 2017 was het tijd voor zijn eigen debuutalbum Why Don’t You Dance, waar onder meer Bella Hay en Tessa Douwstra van Luwten samenwerkte.

Tegenover SCAD Radio vertelde Elstgeest over zijn muziek: “It’s disco, when I started the record with the first draft of these songs, I listened to avant-garde ‘80s New York dance. Talking Heads, B-52s. I don’t know what to call it exactly.” Dat komt goed uit, want vrijdag 24 mei is er een uitgelezen mogelijkheid om de band zelf te ontdekken tijdens Sniester. (RJ)


WEBSITE SNIESTER | FACEBOOK-EVENT | TICKETS