Live

Nieuwe namen voor MOMO Create & Perform: Black Country, New Road, Meskerem Mees & Spinvis, Prairie WWWW en meer


8 april 2021
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Motel-Mozaique-logo-2020.jpg

Motel Mozaique maakte vandaag nieuwe namen bekend voor het online evenement dat het festival op 23 en 24 april organiseert. Onder meer Black Country, New Road, Meskerem Mees en Spinvis plus Prairie WWWW ondersteunen de audiovisuele headliners Eefje de Visser en Nick Verstand.

Eerder schreven we al over die hoofdact van het festival: de samenwerking tussen Eefje de Visser en Nick Verstand. Maar nu is ook de rest van het programma bekend. MOMO legt de nadruk dit jaar op het creëren, aangezien dat wel altijd kan: pandemie of niet. Het programma zal daarom via hun online kanalen ingaan op het creatieproces, om zo de schoonheid van de fase vóór het optreden te laten zien. Nu er meer over de line-up bekend is, wordt het duidelijk dat MOMO ondanks corona (zoals gewoonlijk) hoog inzet.

Internationale klanken
Ook dit jaar zullen er op MOMO toch ook internationale klanken klinken. Het Britse Black Country, New Road is een van de groepen die vanuit het buitenland toch meedoet aan het Rotterdamse festival. Wat liveshows in 2019 en begin 2020 genoeg om een immense buzz rondom de experimentele postpunkband te ontketenen. We spraken onlangs bassist Tyler Hyde en gitarist Luke Mark over het kruispunt waarop de band zich tijdens het maken van zijn debuutalbum bevond.

Tijdens MOMO zal de band zijn inspiratie voor dat album nog verder toelichten. Nog een band uit het buitenland is de experimentele formatie Prairie WWWW uit Taiwan die tijdens een vorige editie van MOMO te zien was. Beide bands zullen eerst hun recente werk en de gedachtes erachter toelichten met een video-interview, waarna ze vanuit hun eigen land optreden. De performance van Black Country, New Road is zelfs live, dus we hopen dat de Britten een goede internetverbinding hebben.

Oude en nieuwe gezichten
Met Meskerem Mees & Spinvis zijn er wat acts van dichterbij, de twee zullen je meenemen op een visuele tour door Gent, de woonplaats van Meskerem Mees. Over deze, in Nederland nog vrij onbekende, artiest schreven we recent nog in onze nieuwe rubriek: Belgenrinkel. Spinvis kennen we hier bij The Daily Indie natuurlijk wel. We spraken de muzikant afgelopen najaar nog uitgebreid voor ons jubileumtijdschrift, dat hier te vinden is. Na de rondleiding door Gent geeft Meskerem Mees een optreden in het café waar ze voor het eerst op het podium klom.

Ook Anne-Fay treedt op. De artiest zal haar recent uitgebrachte werk Reaspora, over haar multiculturele roots, voordragen. En Bear Valour verschijnt na twee jaar weer op het podium van MOMO. Met het vooruitzicht op een nieuwe EP vindt de band kracht in het prille proces van het vinden van een nieuw geluid. Deze nieuwe kracht zal de groep op MOMO laten zien.

Muziek en meer
Naast muziek zijn er dit jaar ook verschillende voorstellingen te zien op MOMO. Behalve de hoofdact, vallen er ook andere voorstellingen te bewonderen. In de interdisciplinaire opera Dance of the Seven Veils ontdoet de Vlaamse regisseur Aïda Gabriëls het Bijbelse figuur Salomé van de stereotypes en clichés die haar al honderden jaren achtervolgen. Ze combineert muziek, mode, dans en beeldende kunst met elkaar tot een crossmediaal spektakel. Mathieu Wijdeven presenteert tijdens MOMO zijn one-manshow: Het Waarom Beantwoord. Het stuk dat hij inspireerde op een honderd jaar oud stuk van zijn overgrootvader G.G.T. Rustwijk. Met deze show probeert hij hem opnieuw tot leven te wekken en door middel van het verhaal vertelt hij over zijn zoektocht naar het verleden. Dit leidt tegelijkertijd tot vragen over zijn identiteit in het hedendaagse Nederland.

Tickets
Dit en meer valt er te verwachten tijdens MOMO Create & Perform. Het evenement zal op vrijdag 23 en zaterdag 24 april plaatsvinden tussen 19:00 en 22:00. Er zijn verschillende soorten tickets beschikbaar van 7,50 euro tot 15 euro, die hier te vinden zijn.