Feature

Belgenrinkel: wat zijn de muzikale parels van onze zuiderburen van maart?


17 maart 2021

Vorige maand stelden we je al voor aan John, onze nieuwe correspondent in België. Het is natuurlijk geen geheim dat er muzikaal ontzettend veel moois wordt gemaakt daar, maar ja: die gesloten grens, hè? Bovendien beschikt John over een bijzonder eclectische smaak, dus vroegen we hem om elke maand een aantal vers ontdekte muzikale parels aan zijn noorderburen te tippen, zodat je thuis niks mist.

Ramkot
Je wilt gitaren, het mag al eens rammelen en het dak moet eraf? Haal dan deze mannen en De Nieuwe Lichting-winnaars in je kot. Een band die stonerrock een vette beat geeft en dansbaar maakt. Ja-ja, Red is geen nieuw nummer, maar laat ons hierover niet teveel zeiken. Kennen deed je het nog niet, toch? De nieuwe EP verschijnt begin december.

Meskerem Mees
Hoeveel introverte muzikanten die zichzelf begeleiden op akoestische gitaar en schattige liefdesliedjes brengen, kan de muziekindustrie blijven uitspuwen? Véél blijkbaar, dus leer ermee leven of ga ze straal negeren. Dat laatste doe je bij Meskerem Mees best niet. Haar fraseringen en timing getuigen van grote klasse. De cello van Febe Lazou geeft het nummer een extra diepe dimensie. Haar debuutalbum komt er dit najaar aan via Mayway Records.

Dolores
Billy Vos maakt sinds 2015 muziek onder de noemer Dolores. Haar nieuwe sound gaat meer richting zweverige soundscapes op een triphop-beat dan de elektroloungepop die ze eerst maakte. Terwijl ik zachtjes in slaap dreigde te vallen, bracht het kenmerkende geluid van een trompet mij terug naar deze wereld. Van een aangename verrassing gesproken. Geniet zeker ook van de bijhorende video: héél mooi gedaan!

Emptiness
Het is al goed, ik heb het begrepen: na twee wiegeliedjes mag het terug even ‘anders’. Jonas Sanders drumt onder meer bij Pro-Pain, pioniers van de New York Hardcore. De Brusselaar heeft echter véél meer in zijn mars en dat laat hij bij het misery-pop gezelschap Emptiness horen. Lekker donker en claustrofobisch, voor de vrolijke Fransen onder ons. Het album Vide is op 12 februari verschenen via Season of Mist.

Anemic Cinema
Ik laat jullie nu kennismaken met de Belgische jazzscene, je weet wel, het genre waarbij topmuzikanten drieduizend noten spelen voor een publiek van dertig man. Anemic Cinema is een nieuw project rondom veelgevraagd gitarist Artan Buleshkaj. Het viertal brengt een broeierige mix van modern klassiek, duistere metal en freejazz uit. Wanneer de heren gaan improviseren is er van (muzikale) bloedarmoede (=anemic) geen sprake. Of je hier enthousiast van wordt of het gruwelijk tenenkrullend vindt, laat ik aan jullie oordeel over. De zelfgetitelde EP komt overigens op 2 april uit bij Negocito Records.

Charlotte Jacobs
Met Other Half blijf ik in de jazz-sfeer, al gaat het ditmaal om een meer zwevend nummer met akoestische percussie en een zalvende stem die rust en troost brengt. Charlotte regisseerde en filmde zelf de video. Voor wie graag een meer poëtische duiding krijgt bij het geheel: “Verschillende kanten van aanraking en non-verbale communicatie worden er blootgelegd en in beeld gebracht door in te zoomen op twee dansende, bewegende, gebarende, communiceerde handen, twee ledematen die de uiting zijn van ons emotionele wezen.” En euhm, ik vind de video gewoon ‘prachtig gedaan’.


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Banner-Magazine-25-660x246.png