Feature

Indiestadt-feature! Cassia brengt met zonovergoten calypso-geluid dit najaar de zomer terug naar Paradiso


6 september 2019

Indiestadt Festival
Donderdag 19 september

Een zonovergoten calypso-geluid dat, zo beschreven de collega’s van Clash de muziek van Cassia: ‘Zelfs de meest sombere dagen transformeren in een feel good carnaval.’ De Engelsen combineren de positieve, exotische indiepop van bands als Cayucas en Vampire Weekend met de afrobeats van Fela Kuti en Ebo Taylor. Maar volgens de band is ook Paul Simon, die pionierswerk verrichtte met Graceland, een inspiratiebron. Met een crossover van pop en Afrikaanse muziek was hij een van de eerste de wereldmuziek onder de aandacht wist te brengen van een groot publiek.

Wil je naar Indiestadt Festival? Koop dan een Indiestad-pas, dan wandel je zo naar binnen en kun je ook Stars, Peaking LightsThe Stroppies, Penelope Isles, Pile, Spiral Stairs, Algiers en The Blinders zien.

De Afrikaanse invloed bij Cassia is niet heel vreemd wanneer je bedenkt dat frontman de familie van Rob Ellis enkele jaren in Zambia heeft gewoond. Zijn vader en grootvader hebben in die tijd een platencollectie opgebouwd waarin ze het geluid van hun reizen documenteerde. Tijdens zijn tienerjaren begon Rob deze collecties in detail te verkennen. Daarnaast komt de zomerse twist in de band zijn muziek, naar eigen zeggen, voort uit een behoefte aan een constant zomergevoel en een missie om positiviteit te verspreiden. Cassia hoeft niet zonodig een een politieke boodschap te prediken, maar wil graag een vrolijk tegengeluid laten horen!

Het begin
De ontstaansgeschiedenis van de band vindt zijn oorsprong op de Fallibroome Academy, een kleine school voor middelbaar onderwijs in Macclesfield. Een slaperige industriestadje in het grauwe midden van Engeland, ruim dertig kilometer ten zuiden van Manchester. Later voegt drummer Jake zich bij de twee en Cassia is een feit. Met een levendige liveshow weten de drie al snel een fanatieke fanbase op te bouwen en het gaat los als BBC Introducing in 2016 het nummer 100 Times Over oppikt.

De doorbraak
Zelfs voor het lokale nieuwsblad The Macclesfield Express blijkt dit nieuws. Misschien ook wel niet heel verwonderlijk, eindelijk gebeurt er eens iets op cultureel gebied in Macclesfield. Niet voor niets roept The Times de stad in 2004 nog uit tot minst culturele stad van Engeland… Na Radio 1 volgen Radio X en wordt Cassia opgenomen in de rubriek ‘Now Hear This’ van The Independent. Ineens zijn de de drie Maxonians hot! Bij die ene draaibeurt blijft het uiteindelijk niet, de clip wordt meer dan zestigduizend keer bekeken, terwijl het nummer ruim twee miljoen keer gestreamd is op Spotify.

Het album
Na twee EP’s en een hand vol single’s komt op 5 april van dit jaar komt het langverwachte debuutalbum Replica eindelijk uit, via het onafhankelijke Londense platenlabel Distiller Records, dat onder meer werkt voor The Ninth Wave en The Ramona Flowers. Een plaat waaraan de band uiterst gedisciplineerd heeft gewerkt. Van acht uur ‘s ochtends tot in de vroege uurtjes: “Het was een geweldige en gekke ervaring tegelijkertijd, omdat we niet helemaal konden geloven dat we het deden, maar toen waren we er vrijwel elke dag, maandenlang. We vonden het gewoon leuk om daar binnen te zijn en alles samen te brengen”, liet frontman Ellis onlangs optekenen in een interview met de Britse media.

Live-improvisatie
In datzelfde interview verklaart de jonge muzikant dat het bandgeluid tot stand is gekomen door te improviseren in de studio: “Veel dingen kwamen samen door te jammen en de muziek ’te laten gebeuren.’ Op die manier kwamen enkele de beste ideeën naar voren.” Ondanks dat, heeft Cassia nog steeds een heel duidelijk beeld van hoe hij het album wil laten klinken: als een samenhangend geheel, en dat lijkt gelukt. De plaat staat vol met potentiële hits en festival-anthems. Met de aanstekelijke singles Small Spaces en Replica als klinkende voorbeelden. De kleine hit-single 100 Times Over staat ook op het nieuwe album. Weliswaar in een nieuw en iets opzwepender jasje, daardoor misschien nog wel aanstekelijker dan het origineel.

Volgens Rob Adcock van BBC Introducing is Cassia een van de meest opwindende bands uit Manchester (en omstreken) van de laatste jaren. “Met zijn zelfverzekerde combinatie van zorgeloze lyriek, vrolijke melodieën en aanstekelijke riffs voelt 2019 als het jaar waarin Cassia eindelijk door zal breken als een van de slimste jonge bands van Engeland. Je kunt niet anders dan glimlachen als je naar de muziek luistert.” Daar sluiten we ons graag bij aan, en als we de berichten mogen geloven is Cassie een van de meest energieke livebands die op Indiestadt zal optreden.


Donderdag 19 september in Paradiso, met Algiers, The Blinders, Cassia, Peaking Lights, Penelope Isles, Pile, Spiral Stairs, Stars en The Stroppies.

WEBSITE INDIESTADT | FACEBOOK-EVENT | TICKETS