Feature

Indiestadt-feature! Peaking Lights: zeven albums en twee kinderen later, is de indiediscodub nog net zo spannend


30 augustus 2019

Indiestadt Festival
Donderdag 19 september

Indra Dunis en Aaron Coyes komen elkaar in 2006 tegen in San Francisco, waarna de vonk al snel oversprong. Toen het koppel later een vriend op wilde zoeken in Texas om samen met zijn band op SXSW te spelen, moesten ze een manier vinden om de reis te bekostigen. Dus besloten ze samen elektronisch popduo Peaking Lights te vormen en geld te verdienen door te touren.

Wil je naar Indiestadt Festival? Koop dan een Indiestad-pas, dan wandel je zo naar binnen en kun je ook Stars, Cassia, The Stroppies, Penelope Isles, Pile, Spiral Stairs, Algiers en The Blinders zien.

Aan het einde van de tour werd debuutalbum Clearvoiant uitgebracht, wat het begin was van een alweer meer dan tien jaar lange muziekcarrière. Ondertussen zit het duo op zeven albums, twee kinderen en is thuisbasis Los Angeles ingeruild voor ons eigen Amsterdam.

Van stad naar stad
Na elkaar in San Francisco ontmoet te hebben, trokken Coyes en Dunis naar Wisconsin om betaalbaar te kunnen wonen in een huis met een studio. Na een paar jaar werd Wisconsin toch ingeruild voor metropool Los Angeles. Maar tegenwoordig vertoeft het echtpaar in Amsterdam. Uitgebreid touren zat er niet in met twee jonge kinderen, maar stoppen met muziek maken was eveneens geen optie. Dus werd de keuze gemaakt om te vertrekken naar de andere kant van de wereld, waar alles nét een tikje makkelijker te bereizen valt.

Die keuze werd ook zeker beïnvloed door de politieke ontwikkelingen in de Verenigde Staten van de afgelopen jaren. Coyes en Dunis voelden zich steeds meer vervreemden van hun thuisland. De sterk toenemende paranoïde op scholen vanwege school shootings, kidnappings en de alsmaar groeiende war machine waar je als belastingbetalende Amerikaan aan bij moet dragen. De maat was vol en Trump’s presidentschap was dan ook als de kers op de taart voor het duo.

Etherisch geheel
Peaking Lights werd in de beginjaren door zijn labels geschaard onder ‘indie’. Wie echter vijf minuten spendeert om het repertoire kort door te nemen, weet dat het veel verder gaat dan dat. Met psychedelische gitaarpartijen, gestoorde synths, een flinke dosis dub, hevige house, krautrock en disco-invloeden, is zowel een stomende club als een festivalpodium geen ongeschikte plek voor het duo. De dromerige vocalen van Dunis lijmen de boel aan elkaar tot een etherisch geheel, dat live vaak uitmondt tot bezwerende jams. Het geluid is experimenteel, divers, warm, en bovenal aangenaam met een flinke lik Californische attitude. Het is dan ook geen verrassing dat het aankomende album uitgebracht wordt op het label van Dekmantel (lees hier nog een review van de band zijn show tijdens Dekmantel Festival), wat keer op keer toonaangevende elektronische acts te pakken weet te krijgen.

Naast het maken van originele nummers, houdt Peaking Lights zich vooral bezig met produceren, DJ’en, hier en daar een willekeurig project en het remixen van andermans werk. Zo ook de remix van Kevin Morby’s Harlem River, die vorig jaar onze redactie ondersteboven zette met zijn mistige bizarriteit. Onder de naam Peaking Lights Acid Test treedt Coyes solo op met geremixte discodub-versies van Peaking Lights’ nummers en eigen werk. Hiermee stond hij al op ADE, de afterparty van Coachella, in de Salon Des Amateurs en op talloze underground-raves. Maar het duo heeft ook onder de naam Peaking Lights Family samen met dertien andere muzikanten, waaronder de bassist van Fela Kuti, een live discodub-optreden verzorgt tijdens een modeshow van Dior. Oh, en dit jaar hebben ze ook nog even de soundtrack verzorgt voor surffilm The Self Discovery For Social Survival. Niet zo maar je doorsnee suffe papa en mama, dus.


Donderdag 19 september in Paradiso, met Algiers, The Blinders, Cassia, Peaking Lights, Penelope Isles, Pile, Spiral Stairs, Stars en The Stroppies.

WEBSITE INDIESTADT | FACEBOOK-EVENT | TICKETS