Feature

Indiestadt-feature! The Blinders ramt vol overtuiging een lading explosieve punkadelic de wereld in


24 augustus 2019

Indiestadt Festival
Donderdag 19 september

The Blinders timmert keihard aan de weg, maar wie zijn deze drie Britse jonge honden eigenlijk? “We’re pretty scruffy. It’s important to look good, but not f*cking try too hard, zei de band eens in een interview. Dat komt goed uit, want de band heeft een endorsement van Fred Perry op zak. Met die outfits zit het dus wel goed. Maar ook live valt er niets te klagen.

Wil je naar Indiestadt Festival? Koop dan een Indiestad-pas, dan wandel je zo naar binnen en kun je ook Stars, Cassia, Peaking Lights, Penelope Isles, Pile, Spiral Stairs, Algiers en The Stroppies zien.

Op Eurosonic 2019 zette de band de VERA op stelten tot diep in de nacht en de BBC roemde The Blinders als ‘A Must See Band.’ Het drietal, bestaande uit zanger/gitarisr Thomas Haywood, bassist Charlie McGough en drumer Matt Neale verovert Europa alweer sinds 2014. Hoog tijd om dus eens wat dieper in hun muziek én achtergrond te duiken!

Factory Records
Van origine komt het drietal uit Doncaster, inmiddels is Manchester hun thuisbasis. Geen vreemde keus als je nagaat dat het beroemde Factory Records van Joy Division, Orchestral Manoeuvres in the Dark, Happy Mondays en James daarvandaan kwam. Dat label had stevige roots in de punkscene: een van de oprichters runde ook punklabel Rabid Records. Door de rijke geschiedenis van de stad én de grote invloed van die labels op de lokale scene is Manchester een perfecte voedingsbodem voor de schurende, bij vlagen hysterische punkrock van The Blinders.

De band haalt zijn inspiratie uit alle hoeken en gaten van de gruizige straten van Manchester, maar de jongens hun muzikale interesses zijn breed. Van Motörhead tot Ike & Tina Turner en van George Harrison tot Nick Cave & the Bad Seeds: als je goed luistert, vind je van alles terug in de gruizige herrie die de band zelf ‘punkadelic’ noemt.

Intiuïtief en snoeihard
Is het dan extreem origineel wat The Blinders doen? Nee. Is het ontzettend lekker? Zeker weten! Het drietal staat bekend om zijn explosieve performance. Vol overtuiging smijten de jongens hun stevig aanstekelijke psychedelische punkrock hun publiek in. Rauw, intuïtief en snoeihard raakt The Blinders je met een flinke snuf poëtisch gebrachte maatschappelijke kritiek, die ze naar eigen zeggen onder meer dankzij de liedjes van Bob Dylan onder woorden leerden brengen.

They’re gonna build a Berlin wall’, brult zanger Thomas in Brutus. Andere songs op debuutalbum Columbia laten de politieke overtuigingen van de jonge Britten raden: titels als Brave New World, L’État C’est Moi en Rat In A Cage laten weinig aan de verbeelding over. Daarmee is Columbia echter niet direct een oproep tot revolutie. Daarvoor is de muziek te gelaagd, het album te divers. The Blinders dwingen je met deze plaat echter wel zonder meer om stil te staan bij wat er in de wereld gebeurt.

Hard werkende band
Die debuutplaat werd met hetzelfde tempo gemaakt waar de energieke liveshows om bekend staan. In een maand waren de twaalf nummers opgenomen, in september 2018 werd Columbia uitgebracht en kort daarna begon er een tour die de band een reputatie als een van de ‘hardst werkende bands’ van dit moment zou opleveren. The Blinders speelde altijd, overal en ramden er tot half november 2018 pakweg tientallen shows doorheen. Die waren niet zelden van tevoren al stijf uitverkocht.

Er wordt ondertussen aan een tweede plaat gewerkt en met een beetje geluk krijg je tijdens Indiestadt een exclusief voorproefje van nieuw materiaal. Het wordt hoe dan ook een onvergetelijke show.


Donderdag 19 september in Paradiso, met Algiers, The Blinders, Cassia, Peaking Lights, Penelope Isles, Pile, Spiral Stairs, Stars en The Stroppies.

WEBSITE INDIESTADT | FACEBOOK-EVENT | TICKETS