Feature

Indiestadt-feature! Een band zoals je die écht nog nooit hebt gezien: Algiers


9 augustus 2019

Indiestadt Festival
Donderdag 19 september

In Europa heeft Algiers inmiddels een indrukwekkend CV opgebouwd, met onder meer Primavera Sound Festival, Glastonbury, Haldern Pop, Pukkelpop en vorig jaar nog ons eigen Valkhof Festival. Na een aantal clubtours, is het nu tijd om tijdens Indiestadt te laten zien waarom dit een van de spannendste livebands van het moment is.

Wil je naar Indiestadt Festival? Koop dan een Indiestad-pas, dan wandel je zo naar binnen en kun je ook The Blinders, Cassia, Peaking Lights, Penelope Isles, Pile, Spiral Stairs, Stars en The Stroppies zien.

Voor iedereen die nog onbekend is met de band: wij hebben Algiers eerder al eens omschreven als makers van dystopische soul, wat al behoorlijk spannend klinkt in onze oren. Toch geeft de band zelf de meest poëtische omschrijving van zichzelf:

Algiers is a band of musicians born in Atlanta, Georgia, the rotten hub of the Ol’ American South, where W.E.B. Dubois once saw a riot goin’ on, and where the hell and highwater swirls ‘round to the knees.

Foto: Melanie Lemahieu

Een genre op zich
Wij tippen deze band uit Atlanta altijd graag aan muziekliefhebbers en veel meer dan die ene KEXP-sessie van twee jaar geleden is wat ons betreft niet nodig. Als je meer wilt horen van dit gezelschap, dan heeft Algiers twee albums klaarliggen om kopje onder in te gaan. Houd je vast, want de band combineert gospel, punk, noise, freejazz, rock, elektro, soul en nog veel meer genres die je niet voor mogelijk houdt. Het lijkt wel een soort magisch heksenbrouwsel, want op een of andere manier weet de band dit heel natuurlijk te laten klinken. ‘Algiers’ is wat dat betreft een genre op zich.

De twee albums van de band zijn uitgebracht door Matador Records, het label dat onder meer het werk van Car Seat Headrest, Yo La Tengo, Iceage, Savages en Perfume Genius voor zijn rekening neemt. In 2015 was er het bijtende en zelfgetitelde debuutalbum waarmee de band zichzelf de wereld inslingerde. Met het laatste album The Underside Of Power heeft de band een verdiepingsslag weten te maken.

Openend met een beroemde Black Panther-speech van Fred Hampton, is de toon direct gezet. Een plaat die dieper in de opkomst van populisme duikt, politiegeweld, dystopie, geïnstitutionaliseerd racisme en de corrupte machtsstructuren, waarop frontman Franklin James Fisher zijn krachtige en kolossale stem schitterend naar voren is gebracht. Het is actueel, intens, kwaadaardig, gepassioneerd, mensenlijk en tegelijkertijd buitenaards wat Algiers maakt.

Positief
De positieve reviews vlogen de band om de oren, met een gemiddelde reviewscore van 8,6 op Metacritic, zo hoog worden ze niet vaak uitgedeeld. Drowned In Sound schreef onder meer: ‘Moving from soul piano to hyperactive bass through to jazz vocals and gospel echoes the ambition here is staggering. It’s clear that no-one else is doing this so well, taking so many disparate elements from the past and fusing them into something that’s not just trading on nostalgia but screams with its own voice, urgent and insistent and utterly captivating.’

En als laatste: is je die gozer rechts al opgevallen? Ofwel: Matt Tong, de oude drummer van Bloc Party (toen de band nog legendarische albums maakte). Jazeker, die man is al een ervaring op zichzelf en dan doen de rest van zijn bandleden niet eens onder voor hem.


Donderdag 19 september in Paradiso, met Algiers, The Blinders, Cassia, Peaking Lights, Penelope Isles, Pile, Spiral Stairs, Stars en The Stroppies.

WEBSITE INDIESTADT | FACEBOOK-EVENT | TICKETS