Feature

Mixtape Real Derek: op zoek naar de invloeden van deze mistige en springerige indiepoppers


13 augustus 2019

Misty Fields
6, 7 & 8 september

Misty Fields is net op tijd geweest met het boeken van Real Derek, de band die dit jaar een van de nieuwe doorbraken gaat worden in het Nederlandse muzieklandschap (let maar op). We leggen je hieronder uit waarom en hebben de indienerdpoppers een speciale mixtape laten maken met hun invloeden.

Real Derek is het gloednieuwe project van Doortje Hiddema die je misschien wel kent van LGHTNNG en Roy van Rosendaal van FIGGIE. Inmiddels heeft de band drie singles uit en werd de muziek door 3voor12 omschreven als: ‘Muziek voor sukkeltjes, door sukkeltjes.’ Liefhebbers van Alvvays, Soccer Mommy en Peter Bjorn and John doen er goed aan om even die link hieronder te checken van het nummer Gucci Bag.

Het duo maakt mistige en springerige popdeuntjes en richt zich naar eigen zeggen op ‘plezier, games, gitaarpedalen’ en haalt zijn inspiratie uit ongebruikelijke observaties. Dat is niet onopgemerkt gebleven, zo heeft de band (nu al!) tien Popronde-shows in de agenda staan en daar gaan er ongetwijfeld nog veel meer bijkomen.

Muziek voor sukkeltjes, dus, maar je bent vooral een sukkeltje als je dit niet gaat zien terwijl de band in zijn spannendste periode zit: als hij net uit zijn ei aan het kruipen is!


De jams van Real Derek
Gaan we snel verder met de mixtape van het gezelschap, want ze hebben goed hun best gedaan. Per track hebben alle bandleden ook nog eens laten weten waarom ze voor een bepaald nummer hebben gekozen. Het is een lekker divers gezelschap geworden, van Tante Leen tot Sun Ra, Ulrika Spacek, Sheer Mag, Beak> en Nathan Fake.

Paul Scheenstra (drums)

Sun Ra – When There Is No Sun
“Omdat ik deze in de supreme-skateboardfilm Blessed heb ontdekt in de part van Sage en sindsdien niet meer uit mijn hoofd gaat.”

Tante Leen – Diep In Mijn Hart
“Omdat dit een oude klassieker is die de ouders van mijn vriendin met heel hun hart mee kunnen zingen.”

Edoardo Vianello – Il Capello
“Nog nooit heeft een mix zo transparant geklonken!”

Tjesse Riemersma (bassist)

The Wombats – Moving To New York
“In de grote pauze van middelbare school was er precies genoeg tijd voor twee frikadelbroodjes, een blikje energy-drank en één keer A Guide to Love, Loss and Desperation van The Wombats. De leraar die mij in het vijfde uur had, was vervolgens mooi de lul. Moving to New York is de klapper, niet in de laatste plaats door de baslijn.”

Corridor – Le Grand Écart
“Van Corridor krijg ik zin in cardio. Heb ik anders nooit.”

MALL WALK – Call Again
“Zullen we allemaal MALL WALK een keer mailen of ze naar Nederland willen komen? Dit e-mailadres vond ik op de band zijn Facebook: mallwalkband(at)gmail.com.”

Roy van Rosendaal (zang/gitaar)

Toro y Moi – Dead Pontoon
“Op de plaat (June 2009) waar deze op staat, hoor je een complete crossfade van begin tot eind. Van lofi-popbandjes naar pompende beats op Talamak. Vanaf dat moment begreep ik pas dat je alles kan doen wat je wilt en je niet bang hoeft te zijn dat iets ‘niet past’.”

Nathan Fake – Grandfathered
“Laatst had ik iets geschreven en het deed mij aan iets denken wat ik ooit had gehoord. Na wat zoeken bleek deze track ergens achter in mijn achterhoofd is blijven hangen. Het eindresultaat lijkt er inmiddels helemaal niet meer op…”

BEAK> – Brean Down
“Britten met idem humor en een kort lontje: ik houd ervan. Al helemaal als ze: ‘You don’t like the music ‘cos it ain’t on the radio‘, door een telefoon zingen, oldskool-soulbeats spelen en zich elk optreden uitspreken over Brexit.”

Sheer Mag – Fan The Flames
“Het deed mij eerst denken aan een kapot cassettebandje van The Jackson 5. Sinds het horen van deze band kan ik de drums niet meer clean laten klinken in producties!”

Doortje Hiddema (zang/gitaar)

Ulrika Spacek – Full Of Men
“Deze band kan bij mij eigenlijk echt niks fout doen, ik luister dit het liefst midden in de nacht als ik niet meer kan slapen, dan klinkt het voor mij nóg beter.”

Wes – Alane
“Ja sorry, wat een klappertje. Ben er toch wel iets anders naar gaan luisteren sinds ik de vertaling van de tekst heb opgezocht. “Niemand kan ooit nee zeggen, ik betaal ook nooit.””

Juan Wauters ft. Maxine Yolanda – Letter II
“Love dit liedje, love deze guy. Ik houd niet van serenades maar zou niet klagen als hij buiten, aan de straat onder mijn raam, even een moppie voor mij zou spelen.”

Men I Trust – Say, Can You Hear
“De tekst en de productie van dit nummer vind ik echt waanzinnig.”

The Jesus And Mary Chain – Happy When It Rains
“Deze moest er gewoon bij.”


WEBSITE MISTY FIELDS | FACEBOOK-EVENT | TICKETS