New Music

In première: Nouveau Vélo is terug met Matryoshka, een liedje over de Russische poppen/zwangere vrouwen


10 juni 2020

Het is een mooie dag op het kantoor van The Daily Indie, want onze huisband is terug, en hóé! Er zijn weinig bands waar we langer (sinds 2012) of meer over hebben geschreven dan Nouveau Vélo. Iedereen die bekend is met de band snapt waarom. Zo niet: het drietal zijn nieuwe single Matryoshka laat nog eens horen waarom!

Het lijkt erop dat de band zich voor zijn nieuwe werk teruggetrokken heeft in een dikke rookwolk van sigaretten met een goede fles rode wijn en nog eens wat albums van The Velvet Underground op heeft gezet. Tussen al het sprankelende en kristalheldere gitaarwerk dat met hoge kleuren glinstert als een spiegel in de zon, borrelen ineens vieze en bevuilde solo’s omhoog uit de natte aarde. Daarbovenop staat zanger Rolf Hupkes net als vroegâh weer achter het drumstel en heeft de band ook nog eens de krachten van Marina Tadic AKA Eerie Wanda. Een liedje dat de band overigens zelf deed denken aan Morrissey, zoals ons later in dit artikel wordt verteld. Kortom: er staat je wat te wachten.

We vroegen de bandleden van Nouveau Vélo ons nog wat meer te vertellen over de periode na het uitbrengen van het vorige album Reflections, het afscheid van hun drummer, het nieuwe werk en specifiek deze nieuwe single.

Heren: wat is er allemaal gebeurd sinds de laatste keer dat we jullie spraken?
“Na de Reflections Tour van begin 2018 besloten we de focus weer te leggen op het maken van nieuw materiaal. Dat proces werkt voor ons het best met z’n drieën (Rolf, Niek en Bart, red.) en daarom namen afscheid van fijne vent Hajo (de Reijger, red.) als drummer van de band. Eind 2019 hadden we genoeg nummers om weer de studio in te gaan. We kwamen deze keer uit bij Roel Blommers met zijn studio in POPEI. In november en december is alles opgenomen en gemixt. De mastering hebben we weer laten doen door Mickey Young.”

Hoe was het schrijfproces voor deze plaat?
“Zoals altijd vormen onze liedjes zich door het gezamenlijk creatief proces van ons drieën. Een van ons komt met een idee naar de repetitie waar we vervolgens samen aan sleutelen. In de driemansformatie: Rolf op drums en zang, Bart op bas en Niek op gitaar, komen onze verschillende voorkeuren en persoonlijkheden in de muziek tot zijn recht. Het materiaal leunt net als bij onze eerste elpee weer op een eenvoudige ritmesectie, die veel ruimte laat voor de gitaarpartijen van Niek. De teksten zijn geschreven door Bart, Rolf en Tim (Leenders, klusjesman en vriend van de band, red.). We hebben Marina Tadic gevraagd om op een paar nummers de tweede stem te zingen.”

Hoe gaat de nabije toekomst eruitzien met het nieuwe materiaal in de zak?
“Ons label Excelsior Recordings reageerde enthousiast op de plaat, die ergens in de laatste maanden van het jaar uit zal komen. Tot die tijd worden er een paar singels losgelaten, doen we optredens waar het kan en mikken we op een aantal online-acties. Afgelopen maandag speelden we weer voor het eerst live: een Isolation Session in de Effenaar die als livestream te zien was.”

Kun je ons al laatste nog wat meer vertellen over de nieuwe single?
“Onze nieuwe single Matryoshka ontstond uit een akkoordenschema en zangmelodie van Niek. De werktitel was lange tijd ‘G Morrissey’, het nummer is in G en de melodie van de zang deden ons op een of andere manier denken aan Morrissey. De inspiratie voor de tekst kwam van een matroesjkapop die bij Rolf thuis stond, en natuurlijk het feit dat zijn vrouw op dat moment in  verwachting was.”