Album Review

De gitaren twinkelen ingenieus op Reflections van Nouveau Vélo


18 maart 2017

Er zijn tijden dat het helemaal niet vervelend is om van gitaarmuziek te houden, zoals halverwege de jaren tachtig wanneer de Nieuw-Zeelandse bands van het label Flying Nun school maken met even melodieuze als ingenieuze klanken. Of redelijk recent, wanneer bands als Beach Fossils indruk maken met tegen lo-fi aanschurkende surfwave. Het Brabantse Nouveau Vélo ging op de voortreffelijke debuutplaat uit 2014 aan de haal met onder andere de erfenis van Flying Nun, met opvolger Reflections trekt de band die lijn uitstekend door.

In drie jaar veranderde het een en ander: er kwam een nieuwe drummer en Nouveau Vélo verkaste van undergroundlabel Subroutine naar het grotere Excelsior. Met producer Jan Schenk achter de knoppen, verdween de galm om plaats te maken voor een directer geluid, zodat de muziek een nieuw en wellicht groter publiek aan kan spreken. En hoewel Reflections als geheel sterker staat, verlang je op momenten soms naar een in nevelen gehuld nummer als New Guinea, dat de titelloze debuutplaat naar een grote hoogte tilde.

 

 

Tekstueel blijft de zon af en toe achter de wolken, maar met de fraai verweven gitaarlijnen van topgitarist Niek Leenders breekt het voorjaar door op Reflections. Het meest fraaie voorbeeld is You, waarin jubelende en meezingbare lijnen van Rolf Hupkes hand in hand gaan met prachtig golvende gitaarlijnen die de vroege Stone Roses oproepen. Toch kiest de formatie meermaals voor compositorisch minder makkelijke paden, zoals in het prachtig opgebouwde Together Again, waar ook psychedelische invloeden niet ver weg zijn. Kortom: Nouveau Vélo heeft een schitterende, ingenieus twinkelende en gevarieerde gitaarplaat gemaakt.

Meer lezen over de nieuwe plaat? Lees dan ook ons interview met de band!