New Music

In première: in een lege Groningse Stadsschouwburg laat The Vices een indrukwekkende versie van Boy horen


9 juni 2020

Dat theaters geen shows kunnen programmeren wil niet zeggen dat ze er compleet verlaten bij komen te liggen. Dat de huidige situatie ook kansen biedt bewijzen de Groningers van The Vices met een speciale live-uitvoering van Boy in een lege Stadsschouwburg die wij vandaag in première mogen laten gaan

Dat The Vices een zaal plat kunnen spelen, bewees de band afgelopen jaar al met onder andere een optreden op Eurosonic Noorderslag en een tour door het Verenigd Koninkrijk. Nu laten de jongens met een speciale uitvoering van Boy, onder de naam Live at the Theatre, zien dat ze ook een gevoelige kant hebben.

Boy
Dat dit nummer ook in een intiemere setting hard binnenkomt is niet zo vreemd, gezien het gevoelige karakter van de track. Zelf zegt de band erover: “Boy gaat over eenzaamheid, oneerlijkheid en desillusie. We hebben het nummer geschreven tijdens onze eerste tour in het VK, in een sombere buitenwijk van Newcastle. Na het zien van een kleine jongen die over straat liep met zijn kotsende dronken vader en een goed gesprek met fotograaf Floris Duijn, was er een sterk gevoel aanwezig: het leven is niet eerlijk. Iemand kan zijn hele leven het juiste proberen te doen en toch eindigen op de meest duistere plekken.” Dit gevoel komt ook terug in de teksten van het nummer: “Boy, don’t you try to be good.”

Ieder nadeel heeft zijn voordeel
Het effect dat de setting van de video heeft op het gevoel dat het nummer overbrengt is niet te onderschatten. De band was al langer bezig met het idee voor alternatieve versies en zag nu zijn kans schoon: “We hadden een EP-release met bijbehorende internationale tour staan, maar dat ging natuurlijk niet door. Daar baalden we even van, maar bedachten al vrij snel dat deze tijd ook juist mogelijkheden biedt. Het idee voor speciale versies van al uitgebrachte singles ontstond een half jaar geleden al, maar nu zagen de kans en de mogelijkheid om de opnames in de stadsschouwburg te doen. Normaal is daar helemaal geen plek voor ons, maar nu dus wel. We vonden het daarnaast ook erg passen bij een tijd waarin bands alleen maar voor praktisch lege zalen kunnen spelen. Een nummer over eenzaamheid in een grote lege zaal…”

Over hoe de muzikanten het uiteindelijk hebben geregeld antwoord de band kort maar krachtig: “We hebben nummers omgebouwd, strijkers gevraagd, een grote repetitieruimte geregeld en daarna was het gewoon gas erop en gaan!”