New Music

Roerige tijden op de nieuwe EP Hourglass van Philemon


8 juni 2020

Een nieuwe EP genaamd Hourglass, zekerheid in het optreden en songs die steeds beter werden: het zat Philemon allemaal aardig mee de laatste tijd. Tot het virus, want ook voor Anton De Boes, die het ene na het andere singer-songwriter pareltje eruit knalt onder pseudoniem Philemon, gooit dat roet in het eten. Letterlijk, want als je met muziek je eten verdient, is dat even omschakelen.

Gelukkig voor Philemon heeft het thuiswerken een positieve uitwerking: de gitaar wordt veel sneller opgepakt en er is meer tijd om akkoordenwisselingen en creatieve melodieën te bedenken. Oké, er zijn geen optredens of andere ‘werkdingen’ meer en dat is vervelend, maar het scheelt ook een hele boel reistijd. Philemon is een zelfbenoemde ‘muzieknerd’ en dat komt goed uit in tijden van isolatie. Het leverde hem eerder al kwaliteitssongs als Tomorrow en Easy Way Out op.

Dobberen naar volgend jaar
Belly Dancers is tevens de eerste single van Philemon die op vinyl is gedrukt en volgens de zanger zelf voelt het vasthouden van je eerste plaat alsof je voor het eerst je pasgeboren kindje in handen hebt. Het enige probleem was dat hij de platen niet daadwerkelijk vast kon houden, want die lagen in het vanwege coronavirus gesloten kantoor van platenlabel PIAS… Dat er nu geen momentum is voor touren of promotie van de single, noemt De Boes jammer, maar het is even niet anders. In het najaar opnieuw proberen om de aandacht op de EP te brengen, ziet de gevoelige Belg ook niet zitten. Hij verwacht een stormloop aan artiesten die hun plaat opnieuw willen promoten, meteen zodra de maatregelen worden versoepeld. Liever dan zwemmend in die zee ten onder gaan, float hij met zijn muziek door naar volgend jaar.

De tijd nemen is iets dat vaker terugkomt in het leven van De Boes. Op zijn zestiende begon hij namelijk al met het schrijven van songs, maar voordat hij de moed had om ze in te zingen en ten gehore durfde te brengen aan een live publiek, verstreek er nog eens ruim tien jaar. Niet alleen in zijn carrière is tijd een terugkerend thema, ook is dit de rode draad van de nieuwe EP Hourglass. Gebeurtenissen zoals een nieuwe relatie, relatieproblemen en andersoortige perikelen worden met veel gevoel bezongen. De songs van Philemon doen bij vlagen denken aan wijlen Elliott Smith, maar eveneens aan The Beatles, omdat papa Philemon daar groot fan van is. Eigenlijk is de muziek van Philemon overal wel een beetje aan te linken, als je er eens goed voor gaat zitten met een koptelefoon en een drankje naar keuze.