New Music

In première: de zachte indierock vol verlangen van Died bloeit op Love Exchange


30 juli 2021

Laat ons je vandaag voorstellen aan Died. Een Nederlandstalig project waar – geloof ons – fans van DIIV, Vic Willems en Beach Fossils heel erg blij van worden. De kleurrijke single Love Exchange is een vrolijke track vol verlangen naar vrijheid en openheid, maar wel met een hectisch en zwaar randje.

Afgaande op de titel van het nummer verwacht je mogelijk geen Nederlandstalig popliedjes, maar niets is minder waar. De laatste jaren leerde Diederick van Rijsewijk (die we ook kennen van VoidFare) namelijk de poëtische kant van zijn moedertaal waarderen en besluit hij zijn zacht zuchtende indierock-liedjes vol verlangen in het Nederlands te zingen. Op Love Exchange horen we een aantal existentiële overdenkingen van Diederick, die hij warm houdt onder een knus dekentje van ladingen echo en reverb. De gitaarpartijen krioelen als zilveren draden door een liedje dat van licht naar duister wipt.

Wij vragen aan Van Rijsewijk wat er nou allemaal schuilgaat achter zijn nieuwe project, waar hij zoal mee bezig is, waar Love Exchange voor hem precies over gaat en de muzikant vertelt ons meer over zijn nieuwe EP Succes met Galopperen.

Een nieuw nederpopproject: vertel ons eens, waarom? 
“Het schrijven van liedjes is binnen mijn creatieve uitspattingen een natuurlijke uitlaatklep. Waar ik eerst met name in het Engels schreef, ben ik de poëzie en de authenticiteit van de Nederlandse taal gaan waarderen. Het voelt alsof ik mezelf op deze manier meer openstel en mijn cognitieve en gevoelige kanten samen kan brengen. Died begon vorm te krijgen vanuit de behoefte om het over liefde, seks en intimiteit te hebben. Ik hoopte antwoord te vinden op de vraag hoe je echtheid en eerlijkheid in de liefde vindt. Ik kwam erachter dat daar geen eendimensionaal antwoord op is. Met de EP belicht ik verschillende perspectieven die samen een beeld schetsen van deze blijvende zoektocht.”

“Daarnaast zijn de liedjes van de EP ook een kapstok geweest voor een alternatieve mono-musical (combinatie tussen musical en monoloog, red.). Die heb ik dit jaar gemaakt en draagt dezelfde naam als de EP Succes Met Galopperen, die ik met een band en dansers heb gespeeld. Hopelijk spelen we die show komend jaar weer wat vaker, als het leven dat toelaat.”

Over de nieuwe single Love Exchange: waar gaat deze voor jou over?
“Love Exchange gaat over disconnectie in een relatie en van je eigen gevoel. Het eeuwige eenzame nadenken dat je geen steek verder brengt, verpakt in een vrolijk, kleurrijk en licht hoopvol jasje. Het verlangen naar vrijheid, openheid en galopperen met een hectisch en zwaar gevoel.”

Je bracht deze maand een nieuwe EP uit, kun je ons meenemen in het maakproces van deze plaat?
“Toen ik begin dit jaar veel tijd in mijn kamer doorbracht en ik mezelf ertoe zette om elke dag te schijven, stroomde de demo’s van de EP er binnen anderhalve week uit. Vaak had ik maar anderhalf uur nodig om een song neer te zetten. In dezelfde week sprak ik af met mijn goede vriend, muzikant en producer Stijn Grul (van onder meer Valentino en Soulmaster, red.). We speelden een paar jaar terug samen in verschillende bands waarna we op onze eigen projecten focusten. Toen ik hem mijn demo’s liet horen, bloeide de muzikale connectie die we deelden weer helemaal op en schoten de ideeën alle kanten op.”

“Vervolgens hebben we de handen ineen geslagen, een strakke planning nageleefd en op de zolder van Stijns ouders een paar dagen als kluizenaars geleefd. Het fijne aan samenwerken met Stijn is dat we eenzelfde enthousiasme en smaak delen in muziek en dat hij zich de laatste jaren als producer heeft ontwikkeld en ik mijn muzikale ideeën bij hem kwijt kan waardoor het voor ons beiden een prikkelend en leerzaam proces was.”

De tijden blijven onzeker: waar ga jij je de rest van het jaar op richten?
“Ik blijf mij focussen op het creëren en het ontwikkelen van mezelf als kunstenaar. Voor Died liggen er nieuwe songs op de plank om op te nemen en allerlei andere creatieve uitdagingen zijn ook nog lang niet op.”