New Music

DIIV is terug en achtervolgt je als vanouds met Skin Game


9 augustus 2019

De New Yorkse band DIIV is na drie jaar radiostilte klaar voor een wedergeboorte. Op 4 oktober verschijnt het nieuwe album Deceiver, op label Captured Tracks. Lang was het onzeker of DIIV nog nieuw werk zou serveren. Maar Skin Game, de single die onlangs uitkwam, is de verzekering dat het goed zit.

Als je TDI al even kent, weet je dat we DIIV altijd op de voet hebben gevolgd. De band sierde zelfs de cover van ons tweede magazine ooit. We hebben nu al even niks van de band gehoord, en de reden daarvoor is de roerige tijd die de band doorgemaakte. Frontman Zachary Cole Smith heeft er altijd open over gesproken dat hij jarenlang met verslaving heeft geworsteld. Sterker nog: het is en blijft een veel bezongen thema voor hem. Waar Smith op het vorige album Is This The Are nog zong over clean worden, bleek achteraf dat hij het nog niet was.

In 2017 volgden er een aantal afgezegde shows in Europa, een paar inzinkingen op sociale media en een lange opname voor Smith. Overal op het internet is te lezen hoe zwaar deze jongens in de put hebben gezeten. Zijn hij en de andere drie bandleden inmiddels op een goede plek? We denken het in ieder geval te horen aan Skin Game.  

Gevonden rust en vermiste reverb
Skin Game heeft iets wat het eerdere werk van de band nog niet had: rust. Wie het eerdere werk van DIIV kent, zal het gejaagde gepingel en de muur van geluid een beetje missen. Skin Game heeft namelijk een relaxte shoegaze-sound en is beter behapbaar dan eerder werk, maar sleept je weer helemaal mee door de wanhopige geest van iemand die hoorbaar problemen heeft gehad. Net zoals Smith en bandleden, beleef je diepe dalen en hoge pieken bij het beluisteren van dit nummer.

Hoewel de productie, de zang en instrumenten een stukje cleaner zijn dan voorheen (waar is de reverb gebleven?!), blijft het rauw en emotioneel. Dat is het typische aan DIIV: deze band achtervolgt je.