New Music

In première: Vic Willems neemt je in de video bij Ik Zie Je mee in zijn troostende en dromerige wereld waar je jezelf mag zijn


13 juli 2018

Vic Willems is er maar druk mee deze zomer, zo is de muzikant lekker aan het schrijven, aan het experimenteren met zijn sound, mooie shows aan het spelen én komt er een nieuwe EP aan. En dan brengt hij vandaag ook nog eens de geanimeerde lyricvideo uit bij zijn laatste single Ik Zie Je. 

De 2016-winnaar van de Grote Prijs van Nederland schenkt daarmee nog eens wat aandacht aan zijn prachtige single die begin juni verscheen. Dat is het meer dan waard, want het is een genot om bijna vijf minuten mee te worden gezogen in de dromerige wereld van Willems, te luisteren naar zijn troostende teksten en de zeer gebalanceerde en schitterend uitgevoerde opbouw van het nummer.

Wij waren nieuwsgierig naar waar Vic allemaal mee bezig is, de single, de video en de aanstaande EP die door niemand minder dan Fink is gemixed. Daarom besloten we het Vic maar gewoon te vragen, zijn antwoorden lees je hieronder!

 

Waar ben je allemaal mee bezig op het moment?
“Een hoop! Natuurlijk de video uitbrengen en daarnaast de release van de EP plannen. Ik ben veel aan het schrijven en demo’s aan het maken van de nieuwe nummers in mijn thuisstudio. Op het moment ben ik volop aan het experimenteren met synthesizers en drumcomputers, waardoor er een hele nieuwe wereld opengaat. Niet dat ik verwacht mijn huidige sound volledig om te gooien, maar ik denk dat we door moderne technologie in te zetten een diepere laag kunnen toevoegen aan de arrangementen. En het is gewoon erg leuk aan knopjes te draaien en naar bliepjes te luisteren”, lacht hij. “Ik was twee weken geleden op Down The Rabbit Hole, waar ik ook behoorlijk wat inspiratie aan over heb gehouden, wat nu zo langzaam zijn plekje begint te vinden in mijn eigen werk. En zo tussen al het schrijven door probeer ik rust te pakken en te genieten van het mooie weer. Deze week zijn we als banduitje wezen varen op de Utrechtse grachten, wat ik met dit weer iedereen, met of zonder band, kan aanraden.”

Wat voor plannen heb je allemaal deze zomer?
“Er staan een aantal gigs! Knusse festivals, instore-gigs , intieme sessies, dat soort leuke dingetjes. En als het even mee zit breng ik tegen het eind van de zomer de volledige EP Doe Wat Je Leuk Vindt uit, waar ook Ik Zie Je op te vinden is. Verder ga ik een aantal dagen in mijn ouderlijk huis in Schijndel zitten om daar liedjes te schrijven en heel hard te chillen met wat bevriende songwriters, Iris Penning, Jeanne Rouwendaal, LudoviQ, en ga ik met mijn toetsenist Erik een weekje naar Texel! Kortom, geen tijd om stil te zitten, maar als het een beetje mee zit wel voldoende momentjes om rust te pakken en met vrienden op avontuur te gaan.”

Over die aankomende EP: kun je ons daar eens wat meer over vertellen?
“Bij het winnen van de Grote Prijs kreeg ik een mooi gebalanceerd prijzenpakket, met onder meer studiotijd in Wisseloord. We hebben toen een tijdje nagedacht over hoe en wanneer we dit het beste in konden zetten. Ondertussen kwamen we via Erroll Antonie (Jurylid bij de Grote Prijs,  A&R van BMG Talpa, red.) in contact met Fink. Erroll dacht dat Fin (Greenall, zijn echte naam, red.) de muziek wel zou kunnen waarderen. Ik dacht dat de taal wellicht een probleem zou zijn, Fin spreekt geen Nederlands, maar daar bleek geen sprake van te zijn. Het een leidde tot het ander en zo zat ik zomaar thee te drinken met Fin en over muziek te praten. Hieruit ontstond het idee om in de zomervakantie een EP op te nemen. Niet platgeproduceerd, maar eerlijk en echt, zoveel mogelijk live ingespeeld, echt een snapshot van waar we op dat moment waren. En zo geschiedde. Fin was uiteindelijk niet zelf bij de opnames, want hij was druk met zijn tour en alles daaromheen, maar heeft vanaf een afstandje geadviseerd terwijl wij de EP opnamen met een aantal Franse – wederom: geen probleem – engineers in Wisseloord. En zo hebben wij twee dagen heel hard gewerkt en de vijf nummers er bijna helemaal live op gezet, waarna zij in samenwerking de mix hebben gemaakt.”

“De EP is niet gemaakt om een overkoepelend verhaal te vertellen of met een uitgedacht concept erachter, maar het weerspiegelt wel degelijk mijn ontwikkeling en wereldbeeld. Het zijn liedjes uit een bepaalde periode, waarin ik ontdek wat ik belangrijk vind, wat ik wil doen in het leven en langzaam volwassen(er) begin te worden. De titel Doe Wat Je Leuk Vindt is natuurlijk niet voor niks gekozen, het weerspiegelt heel erg de boodschap van Ik Zie Je, maar krijgt op We Hebben Nog Even (een nummer van de EP, red.) weer een hele andere lading. Maar daar zullen jullie dus nog even op moeten wachten.”

Hoe kwam die video tot stand bij Ik Zie Je?
” Deze is gemaakt door Jagthund. Een aantal van de heren van Jagthund ken ik uit Schijndel, waar ik geboren en getogen ben. Ze zijn recentelijk een nieuw bureau begonnen waar hele toffe animaties vandaan komen. Toen heb ik ze meteen gevraagd om een video voor een van de songs van de EP te maken. Ze pikten zelf Ik Zie Je eruit en na wat kort te sparren over interpretatie en sfeer heb ik ze vrij gelaten om er hun visie op los te laten. En dat is wat mij betreft erg goed gelukt. Nog wat meer over mijn nieuwe single kun je ook hier lezen.”

Live zien? Zaterdag 14 juli speelt Vic Willems op Bakkum Vertelt.