TDI Tipt

De wereld van Angelo De Augustine: een badkuip als opnamestudio en Sufjan Stevens als animator van een videoclip


6 februari 2019

Angelo De Augustine
Zaterdag 23 februari

Angelo De Augustine doet misschien nog geen belletje rinkelen, maar een naam als Sufjan Stevens zeker wel. Want hoewel Stevens zich had voorgenomen alleen nog maar eigen werk uit te brengen op zijn label Asthmatic Kitty Records, maakte hij een uitzondering voor de Californische singer-songwriter Angelo De Augustine.

De Amerikaan maakt folkliedjes met een hoog breekbaarheidsgehalte en doet af en toe denken aan Stevens himself, maar eveneens Nick Drake en Bon Iver zijn nooit echt ver weg. Op 23 februari staat De Augustine in TivoliVredenburg voor een middagconcert. Wij stellen hem aan je voor in drie nummers en enkele goede feiten.

De Augustine groeide als kind van twee professionele muzikanten niet op als een groots muziekliefhebber. Hij zag muziek als de factor die zijn ouders uit elkaar dreef. De Amerikaan hield er een onconventioneel opnameproces op na: in de badkuip. Zo werd zijn tweede plaat Swim Inside The Moon integraal in bad opgenomen. Als je goed luistert, hoor je dat terug.  Of hij ook een badkuip meebrengt naar Utrecht betwijfelen we, maar het proces is uitermate interessant.

“I would engage the four track in my room, press record, and run into the bathroom to sit on the side of the tub and begin the song”, vertelde De Augustine in een interview met For The Rabbits.

Absurde videoclip
De Augustine is meer dan een dertien-in-een-dozijn songwriter. Voor de geanimeerde video van Crazy, Stoned & Cold haalde De Augustine z’n tekentalent boven. Hij maakte de originele schetsen waarna Stevens de animatie voor zijn rekening nam. We krijgen een ietwat absurde videoclip, die je hoogstwaarschijnlijk niet meteen aan deze muziek zou linken.

Warm en zacht
Het songwriting-proces omschrijft De Augustine als ‘wakker worden na een levendige droom’. Op het derde album Tomb dat half januari dit jaar verscheen horen we echter een veel persoonlijkere benadering met een gebroken hart als rode draad. 

Future is the past and it’s still knocking at your door’, zingt hij op I Could Be Wrong. Hoe heftig dat ook mag klinken, De Augustine brengt het op een warme en zachte manier waardoor de pijn bijna als een geruststelling ervaren wordt. Zoals The Line Of Best Fit het mooi omschreef: ‘What we find here, on what is arguably the pinnacle of his output to date, is De Augustine achieving the beautiful balance between introspection and grandeur; straddling the place where pain and hope intersect.’


Let op: de show van De Augustine begint om 14:15 in Club Nine!

WEBSITE TIVOLIVREDENBURG | FACEBOOK-EVENT | TICKETS