Feature

De weelderige melodieën van Sugar Candy Mountain zwiert van de zinderende Californische heuvels naar Eindhoven (Effenaar, 12 december)


3 december 2019

Binnen de Lichting-programmalijn van Effenaar, wordt er op donderdag 12 december in Altstadt een band aan je voorgesteld die na al die jaren nog steeds in de zon blinkt van frisheid. We hebben het specifiek deze keer over Sugar Candy Mountain, de band die soundtracks lijkt te schrijven voor de zinderende heuvels van Californië.

Op 12 december speelt niet alleen Sugar Candy Mountain in Altstadt, de support wordt verzorgd door FOSS, waar we eerder over schreven.

Om bandleiders Ash Reiter en Will Halsey (die eveneens in The Blank Tapes speelt) wat beter aan je voor te stellen, presenteren we vandaag een artikel over de muzikale avonturen van de twee. Het duo begon ooit wat ontspannen nummers te maken, ontleende hun bandnaam van de gelijknamige berg uit George Orwell zijn satirische Animal Farm, en al snel volgden albums en tours elkaar op.

Om je bekend te maken met de bandversie van Sugar Candy Mountain, stellen we die aan de hand van drie van onze favoriete nummers aan je voor. Fans van Jacco Gardner, Melody’s Echo Chamber, Maston en Drugdealer moeten deze band eigenlijk wel op de radar hebben. Zo niet: duik met ons mee in dit caleidoscopische konijnenhol en wie weet heb je er aan het einde van het artikel een favoriete nieuwe band bij. Er valt nog genoeg te ontdekken met het zelfgetitelde debuutalbum uit 2011, Mystic Hits uit 2013 (in 2014 fysiek en op Spotify verschenen), 666 uit 2016, Do Right uit 2018 en een handjevol nieuwe singles die in 2019 zijn gedropt.


Zelf omschrijft de band zijn muziek als: ‘If Brian Wilson had dropped acid on the beach in Brazil and decided to record an album with Os Mutantes and The Flaming Lips, it would sound like this, featuring space-age sounds and far-out frequencies from the tripped our tropics.

Dat klinkt haast net zo goed als de psychedelische nummers die de band maakt. Met klanken die kringen maken als een geworpen steen die met een plons in een stralend glad meer valt. Het werpt ons terug naar de tijd van rond 2012 toen de psychedelische pop en garage uit Californië niet was aan te slepen. Een golf uit de Noordelijke Atlantische Oceaan die zich uitspoelde over heel Europa. Nadat alles weer langzaam weg was gezakt in de zoden van de aarde en werd opgenomen in de rivieren, vertakte deze stroming zich verder en verder. Sommige acts gingen de ruimte in, andere kwamen bij americana uit, bepaalde bands vielen uit elkaar en andere zwerven inmiddels door het popuniversum.

Sugar Candy Mountain haalt ons weer helemaal terug in die tijd waar het begon, een schitterende periode waarin oude muziek frisser klonk dan ooit. Analoge en met vintage-instrumentarium opgenomen platen vol zijdezachte psychpop en weelderige arrangementen. Met de single Windows begon het een paar jaar geleden pas echt te lopen voor de band. Een track vol phasergitaren en zanglijnen die trillen boven zinderend woestijnzand.


Very groovy stuff
BrooklynVegan schreef ooit al eens over de band: ‘Sugar Candy Mountain melds sweet harmonies, fill-crazy drumming, big pop hooks and the occasional jazz odyssey. Very groovy stuff.’ Een prettige omschrijving, zeker als je bedenkt dat het nieuwe werk van de band groovier dan ooit klinkt. Het roze van het artwork knalt als confetti uit je speakers en de band heeft in de breedte en in de diepte allerlei nieuwe lagen ontdekt in zijn sound.

Thematisch gaat de nieuwe single In My Own World volgens Ash over het volgende: “Whether we’re on the road, in the studio or on stage, Will and I spend almost every minute together. At times so much togetherness can become claustrophobic. I have found that it is important to carve out time to live and create in my own separate world. This song explores the idea that love needs space to grow and deepen.”


Mystieke doorkijkjes
Van het tweede album Mystic Hits, hebben we het mystieke liedje Breakfast in Bed onder wat groene tegels vandaan getild. Daar gaat een krioelende wereld open met fluitende vogeltjes, percussie, een lieve akoestische gitaar, slide-gitaren, stomende jungle-geluiden en een vibe waar de bloemenkinderen van Babe Rainbow voor zouden tekenen. The Aquarian omschreef de tweede plaat van de band als: ‘This revisionist history brings funky psychedelic new life to classic heart-hitting sounds, and is a blast to listen to.

Een warme verzameling liedjes waarop die energie en sprankeling van een jongehonden-band te horen is. Een trippy album waarop de band hoorbaar zoekende is naar zijn eigen stem, experimenteert en alle wilde ideeën op de band zet. Honderden lagen geluid zorgen ervoor dat je langzaam verdwaalt in de tropische wereld van de band.

Het is een bijzonder interessante odyssee om door Sugar Candy Mountain zijn discografie te luisteren. Trek de gordijnen dicht en laat de zon als geluidsgolven door je kamer stralen. Happy listening!


WEBSITE EFFENAAR | FACEBOOK-EVENT | TICKETS