Feature

Dit zijn de favoriete 2019-foto’s van onze fotografen


6 december 2019

December vult zich met donkere dagen en warme lijstjes die ons herinneren aan het voorbijgaan van een schitterend muzikaal jaar. Eentje met verrassende albums, magische ontdekkingen, prachtige interviews en te gekke shows en festivals. Maar hoeveel we daar ook over schrijven, onze verhalen komen pas echt tot leven door de platen van onze fotografen. Daarom hebben we onze fotografen gevraagd om hun favoriete foto van 2019 uit te kiezen.

Coverfoto Tess Janssen


Anne-Marie van Rijn
Aldous Harding tijdens Le Guess Who? in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Omdat ik niet voor een gesloten deur wegens een volle zaal wilde staan, ben ik ruim op tijd weggegaan bij een fantastisch spelend Moon Duo. Iets te ruim, bleek, de zaal was bijna leeg, daardoor had ik een mooie plek vooraan het podium. Het concert was subliem, intiem, publiek muisstil! Ik maakte een aantal foto’s en vond dat fotograferen toen wel mooi geweest. Ik had deze foto al gemaakt en wilde genieten van de muziek. Mijn foto en concert van het jaar!


Benny van der Plank
Deze zomer vond zo’n beetje in mijn achtertuin in Amsterdam-Noord de eerste editie van Loose Ends plaats. De line-up bestond uit verschillende favoriete bands van mij, waaronder Iceage. Als fotograaf ben je altijd op zoek naar emotie in een foto. Rondom frontman Elias Bender Rønnenfelt hangt altijd een soort mystieke zweem die ik met deze foto wilde vastleggen.


Félice Hofhuizen
Een goede foto zegt meer dan duizend woorden. Een beeld, een momentopname, maar toch krachtig genoeg om het verhaal over te brengen. Deze foto van Faces on TV is er zo eentje. Genomen in Gent, in de regen, vanuit het publiek. De diepte in de foto, de hand uit het publiek, de hand van frontman Jasper, de paraplu, de lichtval en de regendruppels maken samen dat je in één stilstaand beeld precies kan ervaren hoe het was.


Mirel Masic
Khruangbin vind ik zo ongelooflijk cool en smooth en ik heb Laura Lee op die manier ook weten vast te leggen in deze foto. De outfit, haar pose en de paarse achtergrond maken de foto.


Sabrine Baakman
Ik heb gekozen voor een foto die heb gemaakt tijdens de Volcom Garden Experience Tour bij Pier15 in Breda voor The Daily indie. Naderhand heeft Volcom mijn foto’s op hun officiële Instagram-pagina geplaatst en heeft skatepark Pier15 de foto gebruikt voor een expositie. Niet alleen de foto zelf, maar ook de eer dat de foto gedeeld is maakt deze foto mijn foto van het jaar 2019.


Tess Janssen
Sinds 2017 ga ik vaak met IDLES mee wanneer de band in Nederland speelt, en ik merk dat we een band hebben opgebouwd. Ik hoor er nu echt bij; vooral tijdens Lowlands merkte ik dat goed. Dit is geen spectaculaire foto, maar gewoon een foto van een artiest vlak voordat hij het podium opgaat. Omdat ik zo dichtbij mocht komen én blijven, is deze foto voor mij zo bijzonder.


Tom van Huisstede
Altijd gek, een van je favoriete artiesten ontmoeten. Voor deze shoot wou ik het allemaal iets professioneler aanpakken. Daarom bracht ik een halve studio mee naar het hotel waar zijn persdag werd gehouden. Tijdens het maken van de foto’s hadden we het onder andere over wandelingen met de hond in de sneeuw, camera-apparatuur en uiteraard zijn muziek. In het echt ook een mooie vent.


Tineke Klamer
Deze foto is voor mij bijzonder omdat ik The Murder Capital de tofste ontdekking van 2019 vind, en ik heel erg benieuwd ben hoe de band zich verder gaat ontwikkelen komend jaar. Deze show was echt awesome. Ik had eigenlijk die dag helemaal geen zin om te fotograferen, want ik was heel druk met de laatste loodjes van mijn studie, maar ik was helemaal blown away door de show.


Ab Al-tamimi
Dit jaar besloot ik om mijn vele ambities een eerlijke kans te geven door te stoppen met mijn vaste baan, waar ik simpelweg ongelukkig van begon te worden. Ik nam in de maand van mijn laatste werkdagen als optometrist de klus aan om Jack en Ed van Bombay Bicycle Club te portretteren. Een stille hoop dat redelijk bekende muzikanten toch zijn zoals jij en ik, bleek in dit geval waar. We hadden het tijdens de fotoshoot over wat je van je eigen bandnaam kunt vinden en hoe lastig het is om motor te rijden in een stad als Londen.

We’ll put you on our guest list’ en een felicitatie-voicebericht voor de verjaardag van een vriendin van mij namen we op. De echtheid van Jack en Ed zie ik terug in deze foto, twee jongens die een band begonnen op de middelbare school en voordat ze het wisten over de hele wereld toerden met een bandnaam die maar als tijdelijk bedoeld was. Voor mij een verheldering op mijn blik op de toekomst, een nieuw begin. 


David van Dartel
Stella: “Ik heb laatst opgetreden in Paradiso en mijn vriend twee dagen later in Tolhuistuin.”
Ik: “Cool, is hij artiest?”
Stella: “Ja, hij speelt in Rolling Blackout Coastal Fever.”
Ik: “Oh, bij dat concert ben ik geweest.”
Stella: “Weet je nog dat meisje dat een nummer meezong op het podium? Dat was ik!”
Ik: “Hahaha, we vroegen ons al af wat de toegevoegde waarde was van iemand die op tour meeging en alleen maar tijdens een liedje ‘woo woo‘ zong.”


Vanessa Scheer
Janna Baerends is pas zestien jaar, zingt, speelt gitaar en piano en maakt mooie liedjes die mensen raken.  Ze heeft dan ook nog eens het lef om deze in het Betty Asfalt Complex voor een kritisch kleinkunst-publiek uit te proberen. Ze zijn er hoor, die nieuwe generatie artiesten, te vinden bij open podia, bandjesavonden en lokale bandcompetities. Ik word daar zo ontzettend blij van!


Ad Baauw
Dit is Mirjam Sieben, frontvrouw van The Dirty Denims, in de Kroepoekfabriek op 22 november. De foto is speciaal voor mij omdat ik eigenlijk nog nooit zo’n soort foto gemaakt heb en ik de foto wel redelijk gelukt vind.