Feature

Body Type op London Calling: scuzz-rock from down under


21 mei 2019

London Calling Festival
Vrijdag 24 & zaterdag 25 mei

Een positief teken: we zien steeds meer bands vol vrouwen! Dat wisten we natuurlijk al langer, kijk maar eens om je heen in indieland: bands als Dream Wife, Hinds, Goat Girl en Boygenius laten zien dat een vrouwencollectief echt niet gelijk Spice Girls-herinneringen op hoeft te roepen. Nu kunnen we ook de Australische band Body Type aan dit lijstje toevoegen. De groep ontstond uit wat luchtige jamsessies van Cecil, Sophie, Georgia en Annabel, die al vrij snel serieus goede muziek begonnen te maken.

En die bandnaam? Die kwam pas later. Na een repetitie vonden de bandleden een vervelende boete op hun busje. Toen ze de verschillende categorieën op de boete lazen, grapten ze dat er vast wel een bandnaam tussen zou zitten. Kenteken, model, body type… Als knipoog naar zijn Genesis, is op de voorkant van de band zijn eerste EP een parkeerboete afgebeeld. 

In 2016, kort na de release van de eerste single Ludlow, sloeg de vonk al snel over tussen Body Type en het Australische publiek. Binnen de korste keren verzorgde de band de support van landgenoten Alex Cameron, POND en Rolling Blackouts Coastal Fever. Daarnaast stond Body Type op Gizzfest, het jaarlijkse feestje van King Gizzard & The Lizard Wizard. De band toerde ook met Frankie Cosmos en Big Thief, belangrijke namen om te noemen, aangezien Body Type onder meer de representatie en status van vrouwen in de muziekindustrie wilt verbeteren.

Mensgerelateerd vuil
Naar eigen zeggen speelt de band scuzz-rock. Volgens Urban Dictionary kunnen we scuzz het best opvatten als ‘mensgerelateerd vuil’. Het viertal klinkt echter amper vunzig en ziet er ook niet smoezelig uit. Dreampop of lofi-garagerock met een vleugje surf willen we ze nog wel geven. Die low fidelity-kwaliteit is vooral herkenbaar op die eerste indiehit Ludlow. 

In 2019 klinkt de band op de singles Stingray en Free To Air echter helderder en meer gedefinieerd. Van het laatste nummer slingerde Body Type onlangs een bizarre video het web op, waarbij er met worsten en wortels aan de vingers gitaar wordt gespeeld. Een tekort aan fantasie heeft de band in ieder geval niet. Een volledig album moet nog verschijnen, maar de tweede EP, met de toepasselijke titel EP2, verscheen op 3 mei.  

Body Type is goed geschikt voor fans van de eerdergenoemde Spaanse band Hinds, al zit er een duidelijke en rauwe Australische stempel op de band. Bij London Calling en Paradiso wordt er dan ook bijzonder veel Australisch talent aangetrokken. Vorig jaar waren dat onder meer Amyl & The Sniffers en The Chats, die beide bekend staan om hun vuile snorretjes en matjes en hun waanzinnige live-reputatie. Dit jaar vliegen er opnieuw meerdere acts vanuit down under naar Amsterdam: ook G Flip, Tropical Fuck Storm en Stonefield. Aussie women in overvloed op het podium en dat is precies de toekomstvisie van Body Type.


WEBSITE LONDON CALLING | FACEBOOK-EVENT | TICKETS