Feature

De Zeeuwen van AAD maakten voor ons een speciale inspiratie-playlist ter voorbereiding op Vestrock (31 mei t/m 2 juni)


20 mei 2019


Vestrock 2019

Vrijdag 31 mei t/m 2 juni

De tiende editie van Vestrock staat voor de deur en daarnaar zijn we al een tijdje aan het aftellen. Er staan een hoop internationale acts op het programma van het festival, maar wij willen zeker ook lokaal talent uitlichten, daarom spraken we de Zeeuwse band AAD en gaven we hem een opdracht.

Een tijdje geleden hebben we onze tips voor het festival al op een rijtje gezet en spraken we onder meer oprichter Marcel Verhaar in een speciale podcast. Met onder meer Kaiser Chiefs, White Lies, Triggerfinger, Black Honey, White Lies, Nona, She Drew The Gun, Pink Oculus, The Bony King of Nowhere, Fangclub, FATA BOOM en SONS op de programmering, is er genoeg te beleven in de vestingstad en zijn unieke omgeving.

Ontkieming en inspiraties
Deze keer spreken we dus met AAD en wel met zanger, gitarist en liedjesschrijver Adriaan van den Berg. Om meer te weten te komen over de band, vroegen we AAD een speciale playlist voor ons te maken met zijn inspiraties, die vind je verderop in het artikel.

Voor onze lezers die AAD nog niet zo goed kennen: kun je ons wat meer vertellen over de band?
“AAD is een uit de hand gelopen soloproject van mij. Na het verlies van mijn moeder had ik een aantal nummers geschreven waar ik meer mee wilde dan alleen akoestische gitaar en zang. Ik belde een aantal oude bekenden op – Anouk, Pieter, Max en Maurice – om de nummers verder uit te werken en vervolgens hebben we alle nummers opgenomen in mijn ouderlijk huis, genaamd ‘de kluten’, ook wel ‘de kluiten’ in regulier Nederlands. De titel voor het album was daarmee geboren: Tales From The Dirthouse.”

“In januari 2019 hebben we Tales From The Dirthouse online, op vinyl en op cd uitgebracht. Met een uitstekende albumrecensie van 3voor12 op zak trokken we het land in met The Dirthouse Tour. We hebben zo’n vijftien shows gespeeld op plaatsen als Eindhoven, Breda, Goes, Den Haag en natuurlijk Rotterdam, waar we tegenwoordig allemaal wonen.”

Waar zijn jullie op dit moment allemaal mee bezig?
“Op dit moment zijn we ons druk aan het voorbereiden op het festivalseizoen, waarbij we extra ondersteuning krijgen van het bandcoaching-traject: Popaanzee. We spelen naast Vestrock op zo’n zeven festivals. Tijdens deze shows willen we echt laten zien wat we in huis hebben. Vanwege onze meeslepende, avontuurlijke en dynamische muziek zijn we ervan overtuigd dat de muziek van AAD zich uitstekend leent voor de grotere podia. In de oefenruimte zijn we al veel nieuwe muziek aan het schrijven, waarvan we sommige nummers spelen tijdens de aankomende shows.”

Binnenkort spelen jullie dus op Vestrock: wat betekent dat voor jullie als band?
“Voor ons betekent Vestrock het begin van het festivalseizoen, maar vooral het eerste grote festival waar we spelen met AAD. Als geboren en getogen Zeeuwen vinden we het erg tof dat we op Vestrock spelen. We zijn al meerdere keren op het festival geweest als bezoeker en sommigen van ons ook als muzikant in eerdere bands. Vestrock heeft zich in tien jaar tijd ontplooid tot een groot, goed en zeker ook gezellig festival. Het is erg tof om daar onderdeel van uit te mogen maken.”

Welke andere acts ga je ook zeker checken tijdens het festival?
“Acts die we zeker gaan checken zijn Nothing But Thieves, The Bony King Of Nowhere, Triggerfinger en natuurlijk Kaiser Chiefs. I Predict A Riot!”

Wat zijn de plannen voor de rest van het jaar?
“We spelen in ieder geval op meerdere festivals, die overigens nog niet allemaal bekendgemaakt zijn. Daar hebben we sowieso ongelofelijk veel zin in! Na het festivalseizoen, in september, gaan we op tournee door het Verenigd Koninkrijk. Er zijn nu drie speeldata bevestigd, maar we hopen er nog een aantal aan vast te kunnen plakken. Aansluitend zullen we verschillende shows in Nederland spelen en later in het jaar gaan we weer nieuwe muziek uitbrengen.”


Playlist: van Radiohead naar dEUS, Oasis en Kapitan Korsakov
Het was geen gemakkelijke klus voor de bandleden, maar ze zijn er uitgekomen. “Supertof, maar ook erg moeilijk. Er zijn zoveel te gekke bands en nummers. We kunnen niet alles opnoemen, maar hier een kleine greep van nummers en albums die ons hebben geïnspireerd, beïnvloed of speciaal voor ons zijn.”

Radiohead – Exit Music (For a Film)
“Misschien wel het beste nummer van Radiohead. Het breekbare begin en de totale eruptie van muziek en emotie naar het einde toe is in één woord: geweldig! Dit nummer is zeker een leidraad geweest voor ons nummer Koh Lanta.”

dEUS – Instant Street
“Wij vinden het altijd gaaf als je niet het vanzelfsprekende doet. Zoals bij dit nummer: een liedje wat een beetje poppy en catchy begint en opbouwt naar een te gek einde vol gitaargeweld en chaos.”

Elbow – Mirrorball
“Het gehele album Seldom Seen Kid is een inspiratie geweest voor onze eigen plaat. Schitterende, verhalende nummers waarin je tijdens iedere luisterbeurt wel weer iets nieuws hoort.”

Yo La Tengo – Big Day Coming (Second Version)
“Als band zijn we erg geïnspireerd door Yo La Tengo en met name het album Painful: mooie liedjes met ongewone songstructuren en veel ‘ambient gitaargeweld’. Heerlijk!”

Nick Cave & The Bad Seeds – Lime Tree Arbour
“Dit nummer komt van het album The Boatman’s Call: een album waarin hij – zoals alleen hij dat kan – liefdesverdriet omzet in de mooiste muziek.”

Wilco – Jesus, Etc.
“Wilco, Wilco, Wilco. Een van onze grote voorbeelden. Wat een band! Vooral de plaat Yankee Hotel Foxtrot, waar ook dit pareltje op staat. Het album gaat alle kanten op, maar nooit gaat de essentie – het liedje – verloren.”

Richard Hawley – Leave Your Body Behind You
“Een te gek nummer met een ontzettend goede tekst. Zelf spelen we deze ook altijd live, maar wel in een andere vorm. Het is een van onze favorieten in de set.”

The Beatles – Julia
“Sowieso is zo’n beetje alles van The Beatles geniaal. Dit nummer schreef John Lennon speciaal voor zijn vroeg overleden moeder en zijn aanstaande vrouw Yoko Ono: schitterend.”

The Verve – Slide Away
“Richard Ashcroft op z’n best, zowel tekstueel als vocaal. Het gitaarspel van Nick McCabe is op deze plaat subliem. Onze gitarist Pieter heeft hier qua spel wel wat van weg, al weet hij dat zelf niet.”

Sigur Rós – Agaetis Byrjun
“Heerlijke muziek om bij weg te dromen. Je kunt je fantasie helemaal de vrije loop laten. Iets wat wij met het nummer Crows ook proberen te bereiken.”

Oasis – Cast No Shadow
“Oasis mag absoluut niet ontbreken. Het is een van de belangrijkste bands ooit en een inspiratie voor bijna iedereen die ooit besloot een gitaar op te pakken. Zeker ook voor ons!”

Death Cab For Cutie – Marching Band Of Manhattan
“Een erg gaaf en mooi nummer waarbij, net zoals bij vele nummers op onze plaat, geen gebruikt wordt gemaakt van het standaardcouplet en -refrein.”

Kapitan Korsakov – In The Shade Of The Sun
“Een perfect voorbeeld van hoe je met drie akkoorden een geweldig nummer kan maken. Tekst, melodie en dan dat ongewone slotstuk, pffff!”

Radiohead – Lucky
“Nog een keer Radiohead? Jazeker! Het album OK Computer is een grote inspiratie geweest voor ons album. Lucky is een van onze favoriete songs van die plaat. Een goede vibe en mooie melodie in combinatie met de akkoorden.”

Sparklehorse – Happy Man (Memphis version)
“Door zijn mooie liedjes en altijd aanwezige drang om te experimenteren is Sparklehorse een van onze helden. De muziek is als een hele lijpe drug: het is geweldig en je wilt het blijven luisteren. Tegelijkertijd is het zo deprimerend dat je wilt stoppen met luisteren, maar dat lukt je niet omdat het zo goed is. Helaas heeft songwriter Mark Linkous zichzelf van kant gemaakt in 2010.”

Tame Impala – Apocalypse Dreams
“De eenzaamheid druipt van deze plaat af, iets wat voor mij erg herkenbaar was. Ik had veel ideeën in mijn hoofd, maar ik zag het in die tijd gek genoeg als een te grote opgave om die ideeën om te zetten in muziek. Het feit dat Kevin Parker alles alleen inspeelde en heeft bedacht op deze plaat spoorde mij enorm aan om ervoor te gaan en de eerste demo’s voor Tales From The Dirthouse gewoon te gaan opnemen.”

“Veel luisterplezier!”


WEBSITE VESTROCK | FACEBOOK-EVENT | TICKETS