Feature

Tropical Fuck Storm op London Calling: een vlezige middelvinger naar een onvrije toekomst


14 mei 2019

London Calling Festival
Vrijdag 24 & zaterdag 25 mei

Zijn er redenen dat je nog niet van deze band hebt gehoord? Nou ja, misschien omdat je zoekmachine bij het tweede woord een vulgair woord is tegengekomen. Juist: Tropical Fuck Storm. Vulgaire en psychedelische artpunk die klinkt als een pislinke David Bowie en het boze neefje van Nick Cave. Vrijdag 24 mei te zien tijdens London Calling!

Het doel van frontman Gareth Liddiard was dan ook om, in zijn eigen woorden, te ‘de-wanken’. Hij keek terug naar zijn bijna twintig jaar in zijn vorige band The Drones en dacht: ‘what a bunch of fucking wank’. Niks, vond hij het, om het naar het Nederlands te vertalen. Hij wilde zich meer op zijn doel richten: zeggen waar het op staat. Een jaar nadat The Drones in 2016 uit elkaar gingen, besloot hij met bassist Fiona Kitschi uit zijn oude band plus Erica Dunn en Lauren Hammel muzikaal geweld te gaan maken.

Dat betekent niet dat de sound enkel bestaat uit rammelende gitaren. Neen! Tropical Fuck Storm heeft toetsen, dubbele vocalen en een hoop andere ‘gadgets’ om zijn sound nog meer leven in te blazen.

Innerlijke strijd
A Laughing Death In Meatspace werd de titel van het fenomenale debuutwerk, dat vorig jaar verscheen via Joyful Noise Recordings. Die titel brengt je mogelijk een beetje in het hoofd van Liddiard, die nogal eens de neiging heeft om muzikaal en tekstueel opmerkelijke combinaties te verzinnen. De ‘laughing death’ is een ziekte die kannibalen kunnen krijgen na het eten van een soortgenoot, een soort gekkekoeienziekte voor mensen. De term ‘meatspace’ wordt dan weer gebruikt door werknemers van de grote techbedrijven, waarmee wordt gerefereerd naar de wereld buiten de digitale ruimte.

De combinatie van termen klinkt pas logisch binnen de context van de muziek én de achtergrond van Liddiard. Het debuut gaat over hoe technologie het overneemt van de mens en hoe politiek mensen veroordeelt, simpelweg voor het zijn van zichzelf. De mensen die andere mensen ‘opeten’. Of het nu hun baan of achtergrond is. Ook gaat het over de toekomst en hoe de ‘meatspace’ het aan het verliezen is van technologie en politiek. “Een onderdeel van je kijk op de wereld is je innerlijke strijd”, vertelde Liddiard ooit in een interview met The Guardian.

Die innerlijke strijd zit geworteld in Liddiard zijn jeugd: een nest waar zijn stiefzusje hem op dertienjarige leeftijd drugs toediende, zij naar de gevangenis moest, zijn neef (een drugsdealer) bijna doodgestoken werd en nog tal van andere narigheden. Liddiards leven was een domino van trauma’s, waardoor hij zich snel aangetrokken voelde tot de lelijke kant van de medaille. En in die gemeenschappelijke interesse vond dit kwartet elkaar. Tropical Fuck Storm is een grote, analoge en vlezige middelvinger naar een door hem geschetste digitale, verdeelde en onvrije toekomst.


WEBSITE LONDON CALLING | FACEBOOK-EVENT | TICKETS