Feature

Gently Tender op London Calling: “We’re not here to fuck around”


13 mei 2019

London Calling Festival
Vrijdag 24 & zaterdag 25 mei

Na twee jaar niets van ze te hebben vernomen, brachten de pubrockers van Palma Violets naar buiten dat er nieuwe muziek op komst is. Alleen: niet met alle leden van de oude band en wel onder de naam Gently Tender. De eerste resultaten klonken als openbarende indiehymnes die ontstaan zijn in een verlossend schemergebied tussen folk en soul. Eind mei speelt de band tijdens London Calling zijn eerste show buiten het Verenigd Koninkrijk en daar kun jij bij zijn! 

Zo is Gently Tender verrezen uit de as van de vorige band. Naast Sam Fryer, Pete Mayhew en Will Doyle, zijn toetsenist Celia Archer van The Big Moon en gitarist Adam Brown aan boord gestapt. Voor songwriter Fryer was het met Palma Violets – dat in 2013 nog op London Calling speelde – gedaan tijdens het schrijfproces voor het derde album. Al sinds zijn achttiende schreef hij met Chilli Jesson muziek voor de band, maar de twee jongvolwassenen merkten dat ze te ver uit elkaar waren gegroeid. Langzaamaan dreven hun werelden uit elkaar en veranderen hun interesses, de visies op het leven en het maken van muziek.

Vuige simpliciteit
Het werd tijd voor nieuwe avonturen en in de schaduw werkte Fryer met Gently Tender aan zijn eerste nieuwe liedjes. De Zuid-Londense country-‘n-western-vibe, met de gesproken zang en de vuige simpliciteit die we kennen van bands als Goat Girl, komt optimaal tot zijn recht in de songs. Met name door het gevoel dat hij soms een klein koor achter zich heeft staan, wat door The Line Of Best Fit doeltreffend werd omschreven als ‘poprock die Arcade Fire had kunnen spelen als ze vijftig jaar geleden op Woodstock hadden gespeeld.’ Daarnaast is de band niet bang om zijn kwetsbare kant te tonen, waardoor de onbevreesde oer-muziek de ziel van zijn makers blootlegt met noten die zo uit de kosmos geplukt lijken te zijn. Tegenover het eerdergenoemde blog vertelt de band: “Sometimes at our shows you will get the feeling that you are at a music festival on a spaceship taking a tour through Saturn’s rings.” De bandnaam is niet voor niets ontleend aan een nummer van de psychedelische sixtiesfolkers The Incredible String Band.

In een ander interview vertelt Fryer dat hij denkt dat de band het erg goed zou doen op grote podia en festivals. Daar kan hij weleens gelijk in hebben, want er zijn weinig nieuwe indiebands met songs die je zo groots mee kunt zingen. Zo is de eerste single Avez-Vous Déjà een mantra om de goden mee te bezingen. Inmiddels heeft de band een aantal tracks naar buiten gebracht die de nieuwsgierigheid naar meer materiaal nog meer verhogen. Maak je borst maar nat voor de show, want tegenover Dork Magazine vertelde Fryer onlangs: “We’re extremely ambitious, we’re not here to fuck around.” Headlinen, veel muziek uitbrengen, grote shows spelen: daar is Gently Tender op uit. Op de vrijdag van London Calling gaan we zien hoe het ervoor staat met deze flinke ambities.


WEBSITE LONDON CALLING | FACEBOOK-EVENT | TICKETS