Interview

Interview: de vele smaakjes van Vestrock en de schoonheid van een Zeeuws festival


20 mei 2017

Vestrock
2 – 3 – 4 juni

 

In de ruimtelijke en groene omgeving van Zeeuws-Vlaanderen, presenteert boutiquefestival Vestrock dit jaar opnieuw een programma dat zich in de breedte uitstrekt van theater, lezingen tot en met muziek en dat alles in de idyllische omgeving van de vestigingsstad Hulst. Eén ding is zeker: het wordt een intiem festivalweekend van 2 tot en met 4 juni.

Onder meer Bill Ryder-Jones, Eefje de Visser, Palace Winter, Whispering Sons, Otherkin, Warhaus en WHITE zijn van de partij in Hulst. Om eens wat meer de diepte van het festival te duiken, spreken we met een van de drijvende krachten achter Vestrock: medeprogrammeur Marcel Verhaar. Het is een druk moment voor hem, we treffen Verhaar dan ook midden in de laatste voorbereidingen voor het festival. “Het loopt allemaal volgens planning, maar het is toch altijd weer net iets meer werk dan je denkt”, lacht de programmeur. “Dat houd je gelukkig toch, want we proberen elkaar weer iets nieuws aan het programma toe te voegen. Vroeger deden we bijvoorbeeld altijd meerdere korte sessies in de basiliek, dit jaar hebben we besloten om daarnaast vier volledige optredens in de Basiliek te programmeren. Dat vergt wel een andere voorbereiding en het is natuurlijk best wel spannend hoe dat uit gaat pakken”, vertelt Verhaar.

 

“We hebben met Vestrock altijd wat grotere namen in de lead, maar we geven daardoor tegelijkertijd wat kleinere acts een heel groot publiek”

 

Meer dan een muzikale line-up
De programmering is uiteraard het uithangbord van een festival, maar dat is zeker niet het enige dat hoog op de Vestrock-prioriteitenlijst staat. “Vanaf het begin bezig richten we ons ook sterk op alle voorzieningen, of dat nu gaat om schoon sanitair of om eten en drinken. Dat laatste heeft bij ons altijd iets bourgondisch gehad en is een belangrijk aspect van het festival”, vertelt Verhaar. “Evenals de locatie, het ligt op een eilandje in de middeleeuwse Vestingstad Hulst, waardoor het een unieke locatie is. Daardoor is het festival ook niet zo grootschalig, want we hebben een maximale capaciteit van 10.000 mensen per dag.” Maar goed, die line-up is natuurlijk ook weer niet onbelangrijk, daar heeft Verhaar dan ook een duidelijk visie op. “We hebben met Vestrock altijd wat grotere namen in de lead, maar we geven daardoor tegelijkertijd wat kleinere acts een heel groot publiek en die balans is naar mijn mening heel prettig en ook elk jaar weer verrassend”, legt de programmeur uit.

 

 

Vestrock, dat in 2007 begon met 2.500 bezoekers, is ook een festival dat uit die breedte is ontstaan. “We zijn allemaal opgegroeid in Zeeuws-Vlaanderen en daar was niet zo veel te beleven op dat vlak. We wilden dus graag een festival van de grond krijgen met een divers aanbod, waar je in de breedte van muziek kunt genieten. Je weet pas of het ‘klopt’ als je de acts bij elkaar zet in de programmering en wanneer er een goede balans is”, legt Verhaar uit. “Het gaat van Joep Beving in de basiliek tot en met Bill Ryder-Jones (lees hier ons TDI-interview met hem, red.) en een selectie hiphopartiesten als Coely en SMIB. Als bezoeker zou ik in ieder geval overal graag bij willen zijn”, lacht Verhaar. “Dit jaar kijk ik verder heel erg uit naar een band als Close Talker uit Canada, die al snel werden vergeleken met Arcade Fire en Local Natives. Maar ook naar de krautrock van Palace Winter en de indiedisco van WHITE vind ik ontzettend goed.”

Nederlands/Belgische cross-over
Een andere mooie naam op de line-up is Eefje de Visser, die op Vestrock voorlopig haar enige show speelt. “Zij doet het erg goed in België en dat is ook van de redenen dat ik blij ben dat we haar op het festival hebben staan. We krijgen nu al veel e-mails van mensen uit Antwerpen en Gent, met de vraag hoe laat zij speelt en zo. Dat vind ik wel heel tof om te merken, dat haar muziek daar zo leeft.” Vestrock ligt natuurlijk ook tegen de grens van onze zuiderburen. “Een aardig gedeelte van ons publiek komt uit België, het festival is vanuit Antwerpen maar een halfuurtje rijden bijvoorbeeld. Daardoor krijg je een leuke mengeling en je ziet dat ook terug in de programmering, waarin we ook naar die crossover hebben gezocht.”

 

 

Niet alleen de afkomst van de bezoekers, ook het aanbod van het festival is allesbehalve eentonig. “Er is altijd ruimte voor verdieping geweest en andere programmaonderdelen dan muziek. Zo komt Maxi Jazz van Faithless een dj-set doen, maar is er ook een gesprek met hem tijdens de Vestrock University over zijn muzikale voorbeelden”, vertelt Verhaar. “Dat onderdeel doen we in samenwerking met de Universiteit van Gent en de Universiteit van Leuven. Van die academies komen er drie professoren vertellen over onderwerpen als virtual reality en ruimtegeluiden. Vanuit daar kun je dan weer door naar het cabaret van Patrick Laureij of naar een lezing van Dimitri Verhulst voordat je de muziekline-up in duikt.”

 

“We willen ook Zeeland wat meer naar voren brengen en laten zien hoe mooi deze provincie wel niet is”

 

Zeeland als trekpleister
Vanaf vrijdag 2 juni gaat trilt de omgeving van Hulst dus weer een weekend lang in zijn voegen. Verhaar hoopt samen met alle (nieuwe) bezoekers te gaan genieten van de artiesten, maar ook zeker van de omgeving. “We willen ook Zeeland wat meer naar voren brengen en laten zien hoe mooi deze provincie wel niet is. Ik merk vaak dat mensen denken dat Vestrock ver weg is, maar dat valt echt ontzettend mee. Je bent er zo en dan ben je ook echt even in een andere wereld.”

WEBSITE VESTROCK | FACEBOOK-EVENT