New Music

Verfijnde minimal soul-samenwerking tussen Madlib en Four Tet op Road Of The Lonely Ones


5 januari 2021

Het was een bewogen en enigszins trieste laatste dag van 2020; de onverwachte dood van Amerikaans hiphop-icoon MF DOOM overrompelde de muziekwereld en maakte een hoop emoties los. Gelukkig is er daar een release om de pijn wat te verzachten, en wel in de vorm van een onlangs uitgebrachte track Road Of The Lonely Ones van old school-rapper Madlib.

Even voor wie het niet weet: Madlib, die in het dagelijks leven Otis Jackson Jr heet, vormde samen met MF DOOM een uniek en geliefd hiphop-duo: Madvillain. De energie die door de aderen stroomde van het creatieve duo is deels op Road Of The Lonely Ones terug te horen en biedt wellicht wat troost.

Minimalistisch nummer
Road Of The Lonely Ones is een toegankelijke en misschien zelfs minimalistisch te noemen plaat. Zelfs voor hiphop-leken is het goed te beluisteren. Een akoestische gitaar en een krakende drumlijn vormen samen de basis van het nummer, waarin daarnaast een sample is verwerkt van het nummer Lost in a Lonely World van Motown-band The Ethics. Een vrij zoetsappige sample met prachtige vocals die het nummer een zachtaardig en tijdloos karakter geven.

Road of the Lonely Ones is geproduceerd door elektronische muziekpionier Kieran Hebden, beter bekend als Four Tet. Deze experimentele alleskunner zit niet stil en bracht op eerste kerstdag maar liefst twee albums uit en kort daarvoor releases met Burial en Thom Yorke, waar we over schreven. Op het eerste gezicht is deze collab van Four Tet en Madlib wellicht verrassend, maar niet als je je bedenkt dat Four Tet in 2005 al een aantal Madvillain-remixes en interpretaties heeft uitgebracht. Ook niet geheel onbelangrijk, de twee vullen elkaar feilloos aan; beide heren zijn meesters in het samenstellen van tracks die een melancholisch doch ontspannend aanvoelen.

Sound Ancestors
Deze maand komt het volledige album Sound Ancestors uit, volledig geproduceerd door Madlib en Four Tet tezamen. The Daily Indie tipt je alvast om dit goed in de gaten te houden.