New Music

Burial, Four Tet en Thom Yorke balanceren als geen ander licht en donker, op Her Revolution/His Rope


21 december 2020

Als er iets is wat we nodig hebben in deze tijd, is het wel een tijdelijke ontsnapping naar een ander universum. De timing van deze ongelooflijke sterke samenwerking tussen Burial, Four Tet en Thom Yorke kon eigenlijk niet beter. Na hun eerste samenwerking in 2011, het sublieme Ego/Mirror, zijn ze nu terug met een nieuw tweeluik: het vredige Her Revolution/His Rope.

Het klinkt net alsof je een oude vinyl-plaat aanzet bij dit tweeluik; beide tracks klinken ver weg met hun doffe tonen en vinylachtige klikkende geluiden. Niet geheel ontoevallig, want deze tracks kwamen vorige maand uit als een exclusieve fysieke release die enkel in een paar Londense platenzaken te verkrijgen was. Nu kunnen we het dan toch ook beluisteren via de digitale kanalen.

Breakbeats in de blender
De breakbeat op dit tweeluik klinkt alsof Teardrop van Massive Attack door Four Tet in de blender is gegooid. De vier noten van de sitar die zich telkens herhalen op Her Revolution bieden een bepaald comfort, net als de altijd bijzonder vertrouwde, donkere falsetto-stem van Thom Yorke.

Bij His Rope gaat het tempo ietwat omhoog, en horen we herhalende akkoorden van een piano met heftige reverb. De synthesizer-geluiden die er af en toe tussendoor komen zijn typisch Burial en hebben datzelfde gevoel als waar hij bekend om staat. Het is knap hoe dit tweeluik tegelijkertijd emotioneel en duister, maar ook zalig kan klinken. Alsof je even in een alternatief, sereen universum stapt dat je eigenlijk niet meer wilt verlaten. Licht en donker, perfect gebalanceerd. Er is geen betere manier om dit bijzondere jaar mee af te sluiten.