New Music

In première: schiet door de wolken met Jaro Heijsters indietronic-debuutsingle genaamd Call It


22 december 2020

Jaro Heijster liet ons een tijdje geleden weten dat hij wel hield van de artiesten waar wij over schreven, met acts zoals Tame Impala en Glass Animals. Deze Amsterdamse producer maakt zelf ‘indie met een elektronische inslag’ en hoe! Het is een eer om de videoclip Call It in première te laten gaan.

De 24-jarige muzikant debuteert deze maand met Call It, een lied waarin hij zich afvraagt of hij wel genoeg doet voor de aarde. Dat weet hij allemaal te verpakken in een eigen en een zeer volwassen geluid voor een eerste track. Eerder werkte Heijster met onder meer rock- en hiphopartiesten en maakte hij muziek voor dans, circus, film en theater. In zijn eigen muziek hoor je aan de randjes van zijn sound acts als Radiohead, Gorillaz en die eerder genoemde Tame Impala.

Call It is compleet opgenomen en geproduceerd door Jaro zelf, wat een bijzonder diepe en intrigerende sound op heeft geleverd. We schieten direct de hoogte in met een falsetto-partij die rimpeltjes blaast over een stroom aan instrumenten die elkaar continu op lijken te volgen. Je schiet door de ene na de andere muzikale wolk, waarbij het even troebel wordt en je er aan de andere kant weer uitschiet om vol in het licht te baden met de aarde kilometers verder onder je voeten.

Om Jaro wat beter te leren kennen, stelden we de muzikant wat vragen om hem aan je te introduceren en meer te horen over die eerste single van hem.

Kun je ons wat meer vertellen over wie je bent en wat je doet?
“Ik ben een producer die van diversiteit houdt. In 2019 ben ik afgestudeerd aan de Rockacademie, hier heb ik veel verschillende projecten gedaan: hiphop-formaties, rockbands, dj’en, elektronische acts en muziek voor dans, film en theater. Ik heb met volle teugen van alle projecten genoten, maar het werd nu tijd voor mijn eigen sound. Tijdens de eerste lockdown ben ik veel muziek gaan schrijven, resulterend in onder andere de net verschenen debuuttrack! Bij het nummer Call It vielen voor het eerst alle puzzelstukjes op hun plek: van akkoorden en drums, tot vocalen en synths. Dit is een track waar ik over twintig jaar nog steeds trots op ben.”

Waar laat jij je muzikaal en non-muzikaal allemaal door inspireren?
“Ik vind het altijd lastig te zeggen waar ik mijn inspiratie uithaal, ik denk uit alles om mij heen. Ik ben eens de artiesten gaan opschrijven waar mensen het nummer Call It op vonden lijken, dat waren onder andere Tame Impala, Massive Attack, Moby, Jamiroquai, Muse, Gorillaz en Radiohead. Allemaal artiesten die ik graag luister, dus in zekere zin zijn dat allemaal inspiratiebronnen. Maar zo is mijn hele muziekcollectie een bron van inspiratie, ik vind het heerlijk om weg te dromen in de Canto Ostinato, keihard te gaan op de dubstep van Joker of te rocken op Arctic Monkeys. Ik probeer van alles een graantje mee te pikken en te combineren tot mijn eigen sound. Vaak vind ik inspiratie onder de douche, als ik fiets of een rondje hardloop, op de momenten waarbij ik eventjes nergens aan denk.”

Call It heet de nieuwe single: waar gaat deze over voor jou? Wat is de achtergrond van dit nummer?
“De tekst heeft een serieuze noot. Ik houd een spiegel voor aan mensen als mijzelf. We zijn tegen klimaatverandering en geven graag onze mening als mensen of politici hier anders in handelen. Maar terwijl we aan de ene kant overstappen op havermelk en een quasi vegetarisch dieet, stappen we wel drie keer per jaar het vliegtuig in om in een warm oord te bivakkeren. Daar zit iets hypocriets in. Op muzikaal vlak probeer ik de luisteraar mee te nemen in een surrealistische wereld waar niets is wat het lijkt. Vanaf het eerste akkoord tot de laatste slotnoot neem ik je mee in een andere wereld.”

Hoe is de video tot stand gekomen?
“De clip benadrukt vooral het surrealistische gedeelte van het nummer. Je zit als het ware in een trip. In het nummer heb ik alles zelf gedaan, van het schrijven en zingen tot het produceren en mixen. In de clip wordt dat benadrukt door heel veel Jaros erin terug te laten komen.”

Wat zijn jouw plannen voor 2021?
“Mijn plan is vooral om lekker veel muziek uit te brengen! Dit nummer is het startschot voor veel meer. Ik heb al het een en ander klaarstaan en ben met allerlei nieuwe dingen bezig. Ook ben ik druk bezig met een liveset zodat ik straks meer live kan gaan spelen! De vraag is alleen, gezien de toestand waarin we nu verkeren, wanneer dit weer zal mogen. En o ja, ik maak ook de muziek voor een theatervoorstelling, als alles meezit gaat deze in februari in première, de voorstelling heet 4EF4.”