New Music

TDI Radar: de heerlijk melancholieke EP Honeycomb, Bedbug van indiefolk-duo Lowertown is bij uitstek een 2020-release om in te halen


6 januari 2021

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een act die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag is het de beurt aan Lowertown, een piepjong indiefolk-duo met elektronica-neigingen uit Atlanta, dat al getekend is bij het toonaangevende Britse Dirty Hit (The 1975, beabadoobee e.a.).

Wie of wat is Lowertown?
Een jong duo uit Atlanta, dus. Olivia O. (Olivia Osby) en Avsha the Awesome (Avshalom Weinberg) leerden elkaar kennen op de middelbare school en besloten op vakantie in Canada (waarover later meer) de handen ineen te slaan voor een muzikaal project. Het tweetal put uit een breed assortiment aan invloeden van alles tussen folk en elektronica in om tot een melancholieke sound met af en toe een verrassend rafelig randje te komen. Olivia en Avsha maken allebei ook solo-muziek en wie eens naar een van de nummers daarvan luistert, zal horen dat Lowertown de perfecte samensmelting van hun persoonlijke stijlen is.

Luister bijvoorbeeld maar naar debuutalbum Friends, dat in 2019 verscheen. Op acht prachtig kleine nummers, vrijwel allemaal vernoemd naar een (al dan niet fictieve) persoon, drukt de band al uitstekend zijn stempel op het indie-folkgenre. Op de aan het eind van vorig jaar verschenen EP Honeycomb, Bedbug doet het tweetal daar nog een schepje bovenop. Toen de eerste singles van de band in 2018 verschenenn, waren zowel Olivia als Avsha nog zestien, maar inmiddels klinken ze volwassener dan het gros van hun scenegenoten. Niet zo gek dat Dirty Hit al aan kwam kloppen dus. Hopelijk heeft de band in 2021 ook nog wat moois in petto voor ons, maar die EP is in ieder geval bij uitstek een release van vorig jaar om nog even in te halen.

Voor fans van:
Big Thief, The Japanese House en Modest Mouse.

Fun fact:
Op de eerste dag van een vakantie in Ottawa liepen Olivia en Avsha door een deel van de stad dat bekend staat als ‘Lower Town’. In een interview met Alt Citizen vertelt Avsha dat ze daar gevolgd werden en uiteindelijk moesten ontsnappen aan een (niet heel) zekere dood. Daar haalde het tweetal twee lessen uit: een gevecht zouden ze allebei niet overleven, en Lowertown klinkt best goed als bandnaam.

Voor in je playlist:
Zowel Friends als Honeycomb, Bedbug zijn erg de moeite waard, maar geef als je moet kiezen prioriteit aan de laatste. Vooral albumopener Best Person I Know sprong er bij ons in positieve zin uit. Door de openhartige tekst en de direct memorabele gitaarlijn waren wij meteen verkocht, maar in de weidse, rustig voorttokkelende climax slaat Lowertown pas echt een homerun. Het doet denken aan het einde van Dramamine van Modest Mouse, een passage die in de indie-wereld zo iconisch is dat Car Seat Headrest er een heel nummer naar vernoemde. Niet de minste vergelijking, maar Lowertown kan er zonder al te veel moeite tegenop boksen.

Steuntje in de rug:
Lowertown is zoals gebruikelijk te vinden op Bandcamp, dus koop daar iets moois als je het cool vindt. Ook de Instagram is het volgen waard, net als de persoonlijke accounts van de twee leden.


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Banner-Magazine-25-660x246.png