New Music

Vendetta van Iceage maakt nostalgisch naar meeschreeuwen met een biertje in de hand


25 februari 2021

Op de eerste (en voorlopig enige) editie van het Loose Ends was het bloedheet op de NDSM-werf. Zo heet, dat maar bij een handjevol shows het publiek echt loskwam. Wat natuurlijk niet ideaal is op een gitaarbandjesherrie-festival, maar ga er maar vanuit dat het er veel harder aan was toegegaan als we toen wisten wat we nu doen.

Als ondergetekende terugdenkt aan bijvoorbeeld de show van Iceage op dat festival, krijg ik last van een soort retroactieve FOMO. Had ik maar wat extra gezweet en gesprongen tijdens de stevige show van de Deense punkband, toen het nog kon. Vendetta, de ijzersterke nieuwe single die de heren vorige week uitbrachten, helpt bepaalt niet om dat gevoel te verminderen. Maar aan de andere kant, als we Iceage weer eens live kunnen zien, dan heeft de band in ieder geval één gegarandeerde kraker aan de setlist toe kunnen voegen.

Apocalyptische sfeer
Want Vendetta is het meest directe en impactvolle nummer van de band in tijden. Waar we op The Holding Hand, de eerste single van het in mei te verschijnen album Seek Shelter, de band op zijn meest theatraal hoorden, is dit nummer straight-to-the-point. Gesteund door de moddervette productie van Sonic Boom (een van de pioniers van Spacemen 3, die ook werk van Beach House en MGMT produceerde) zet de band een apocalyptische sfeer neer die direct voldoet aan het toonbeeld dat door de albumtitel geschetst wordt.

Terwijl frontman Elias Bender Rønnenfelt teksten als ‘Vendetta, Imma gonna getcha‘ bezigt, bouwt de rest van de band langzaam op naar een heerlijke climax, die door een gescandeerd ‘pa pa pa pa pa’, doet denken aan een soort Psycho Killer from hell. Wat zich natuurlijk bij uitstek leent om met een biertje in de hand door een kleine duizenden zweterige lichamen meegeschreeuwd te worden. Hopelijk snel weer, hitte of geen hitte.

Check ook vooral de video, met een glansrol van acteur Zlatko Burić, die een beetje cinefiel zou moeten herkennen uit de fenomenale Pusher-trilogie van een landgenoot van de Iceage-leden: Nicolas Windig-Refn.


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Banner-Magazine-25-660x246.png