New Music

TDI Radar: de prettige lente-melancholiek van Faye Webster


24 februari 2021

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een act die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag is het de beurt aan Faye Webster, wiens melancholieke mix van country en R&B perfect is voor de vroege lente.

Wie of wat is Faye Webster?
Een jonge singer-songwriter uit Atlanta, die al drie albums op haar naam heeft staan. Op haar eerste album Run & Tell uit 2013, met onder andere een Bruce Springsteen-cover, was ze duidelijk nog een beetje zoekende naar een eigen sound, maar vanaf haar zelfgetitelde tweede album uit 2017 heeft ze een indrukwekkende niche voor zichzelf uitgegraven. Webster mengt vertrouwde country-klanken met invloeden van R&B en hiphop. In haar thuisbasis Atlanta is ze naast muzikant ook actief als fotograaf binnen het (bloeiende) hiphopcircuit in die stad, dus mogelijk heeft ze daar het een en ander opgepikt.

Die mix komt het mooiste naar voren op haar voorlopig laatste wapenfeit, Atlanta Millionaires Club uit 2019. Zo rapt hiphop-artiest Father daar een alleraardigst verse op sleuteltrack Flowers, een heerlijk broeierige slowjam. Maar ook in haar eentje zet Webster een heerlijke sfeer neer. Probeer bijvoorbeeld maar eens niet te smelten als wat blazers de overhand nemen aan het einde van het hartstochtelijke Jonny, terwijl de zangeres zuchtend verklaart: ‘This wasn’t supposed to be a love song, but I guess it is now.’ Ons is het nog niet gelukt.

Voor fans van:
Waxahatchee, Lianne La Havas en Natalie Prass

Fun fact:
Afgelopen najaar bracht Webster de single Better Distractions uit, die een paar maanden later in de lijst van Barack Obama’s favoriete nummers uit 2020 stond. Nu kun je bij die lijst(en) altijd je twijfels hebben of de ex-president daar wel echt zelf een hand in heeft gehad of gewoon een hippe medewerker wat nummers op een rij heeft laten zetten. Maar wie Faye Wesbter dan ook in die lijst gezet heeft: smaak hebben ze in ieder geval.

Voor in je playlist:
Wij zijn wij om de oude president tegen te spreken, Better Distractions is een perfecte kennismaking met Websters unieke sound. Maar als je dan toch bezig bent, gooi op zijn minst ook Jonny even in die playlist.

Steuntje in de rug:
De laatste twee albums van Webster en haar recente singles zijn allemaal te koop via Bandcamp. En, met een beetje (lees: heel veel) geluk kunnen we haar in mei gaan zien op de aangepaste corona-editie van London Calling!


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Banner-Magazine-25-660x246.png