New Music

Lopen door de lockdown met de nieuwe single Running van Aidan & The Wild


24 februari 2021

Iets anders zoeken in beperkende tijden, wie deed of doet het niet. Heel Holland Zoekt een Hobby, het had zomaar een nieuw format kunnen zijn voor een tv-programma. Ook Eindhovenaar Diederik van den Brandt AKA Aidan & The Wild zocht iets. Voor hem werd sporten een vorm van afschakelen. Dat leverde hem ook de inspiratie op voor het eerste nummer van zijn nieuwe plaat die later dit jaar verschijnt. Thuis opgenomen, in zijn ‘opgepluste’ thuisstudio.

In normale tijden programmeert Van den Brandt een eigen muziekavond in lokale liefhebberskroeg De Rozenknop. Ook die mogelijkheden waren in coronatijd uiteraard al beperkt voordat het slot zelfs helemaal op de horeca ging. Toch maakte hij van de nood een deugd. “Wat ik aan het begin van de crisis vooral voelde was, gigantisch egoïstisch, spijt dat ik nog niet de kans had gehad om een volledig album te maken. Nadat er wat meer duidelijkheid rondom de situatie ontstond, en de wetenschap dat we er niet allemaal aan gingen, besloot ik de vrijgekomen tijd te gebruiken om dat album te maken. Uiteindelijk heb ik mijn thuisstudio een upgrade gegeven en ben ik mijn eigen plaat gaan produceren. Daarbij heb ik mijn ervaringen als sessiemuzikant gebruikt om vrijwel alles (op drums en bas na, red.) zelf in te spelen. Daarnaast heb ik nog een paar van mijn favoriete muzikanten kunnen strikken om mee te zingen en te schrijven.”

Potentiële bedreigingen
Ondanks de beperkingen zocht Van den Brandt toch diverse samenwerkingen op. Voor zijn in oktober te verschijnen plaat werkte hij samen met Dési Ducrot en Merel Sophie, maar zocht hij ook opnieuw de Franse connectie op. Eerder raakte hij – ook dankzij De Rozenknop – bevriend met de Parijse singer-songwriter Baptiste W. Hamon, in wiens band hij een tijdje speelde. Naast een hernieuwde samenwerking met Hamon vond hij via hem ook contact met Louise Lhermitte (Lonny, red.) en BOBBIE.

Het resultaat van die samenwerkingen is straks op die plaat te horen, de single Running is daar alvast een voorproefje van, met een clip die door Martijn Kuijten in het Temporary Art Centre in de lichtstad geschoten werd, tegen een achtergrond van 8mm-beelden uit de outback van Australië. Van den Brandt zegt daarover: “Running schreef ik aan het begin van de eerste lockdown. Om toch wat in beweging te blijven begon ik met hardlopen. Die song is ontstaan vanuit het eerste rondje door iemand die zes jaar niet heeft gesport. Ineens zit je in een wereld die enorm snel veranderd is. Ik werd nog het meest overweldigd door het gevoel van ‘bizarheid’ van alles. Dat je jezelf erop betrapt hoe snel je geconditioneerd bent om in iedereen die te dichtbij komt een potentiële bedreiging te zien.”