New Music

Vlaams vakwerk van The Calicos met Follow You Down


23 februari 2021

Een talentenstrijd winnen, het blijkt minstens zo vaak een vloek als een zegen. Winst komt immers met een verwachtingspatroon. Mede daarom was het geen verkeerde zet van The Calicos om na de winst van de Humo Rock Rally in 2018 het ijzer eerst te laten afkoelen en het daarna in alle luwte rijp te laten worden voor de smederij.

Dit jaar komt die debuutplaat daadwerkelijk en die gaat The Soft Landing heten. Voor die zachte landing heeft de band in elk geval alles in het werk gesteld. Nu verschijnt alvast de single Follow You Down. Hiermee pakt het Antwerpse ensemble door op het straffe Nova, dat ze vorig jaar zomer al het levenslicht lieten zien en het daarna nog gedropte Heartbreaker. Dat soort nummers maakte in elk geval dat The Calicos allerminst in de vergetelheid raakte. Sterker nog, het deed daarmee alvast wat harten sneller bonzen.

Het verlangen
Ook nu pakken de Belgen door op het hartzeer, het verlangen en de onbereikbare liefdes. Met warme klanken en de gouden strot van zanger Quinten Vermaelen is dit andermaal een prijsnummer, ditmaal gewijd aan de pijn van twee harten die uit elkaar groeien. Na een rustig begin kondigen de woorden, over splinters die voelen als naalden in zijn huid, een escalatie aan. De gitaren gaan los en het nummer werkt zich op naar een climax, zonder ergens het lichte gevoel voor tragiek en de sfeerversterkende snik in de stem los te laten.

Op 28 mei zal dan eindelijk The Soft Landing verschijnen. Met de twee eerder genoemde singles en nu ook Follow You Down op zak moge duidelijk zijn welke verwachtingen we van The Calicos mogen hebben. Door gitaar aangedreven, in de sferen van Wilco. Dit zijn generatieoverstijgende hartenveroveraars. Je kunt dit met een gerust hart aan je muziekliefhebbende vader, moeder of oom en tante voorschotelen. Beetje bij beetje ronselt het zestal zo nieuwe volgers. We kunnen dan ook stellen dat het vuurtje rond The Calicos weer opgepookt wordt en het ijzer stilaan opnieuw op temperatuur komt. Zo hebben we alvast een mooi stuk Vlaams vakwerk om weer naar uit te kijken.