New Music

In première: I must be dreaming van The Vain Travail is popnoir op zijn mooist


26 februari 2021

De laatste tijd worden we bedolven onder schitterende première-aanvragen, zo mogen we vandaag de nieuwe video van The Vain Travail als eerste aan je laten zien. Een sterrenteam van muzikaal talent dat schitterende, melancholische liedjes maakt over verwarring en troost.

In The Vain Travail vinden we onder meer bandleden van Her Majesty, Wavescapes, Red Limo String Quartet en een aantal duiken weleens op in de kringen van Henny Vrienten en Sevdaliza. Omdat ze daarom allemaal zo druk zijn en vanwege het virus, is dit een behoorlijk ‘digitale band’, die in groepjes en vooral via WeTransfer aan zijn liedjes schaaft. Dat blijkt prima te werken, want de single I must be dreaming is een parel van een nummer. Een track die klinkt alsof je onder water zweeft. Waar duizenden belletjes lucht richting de hemel schieten, verlicht door een streep licht die door de donkere zee snijdt. I must be dreaming is absoluut een liedje waar liefhebbers van Fleet Foxes en Local Natives bij weg zullen smelten.

We vroegen de zanger van het gezelschap – Arthur Adam ten Cate – om ons wat meer over deze band te vertellen, want we willen wel eens weten hoe dit tot stand is gekomen en hoe ze al die mooie liedjes weten te maken.

Voor de mensen die The Vain Travail nog niet zo goed kennen: kunnen jullie eens wat meer vertellen over wat er allemaal schuilgaat achter dit project?
“Een heleboel. We werken op dit moment met vijf muzikanten aan een album, dat in november moet verschijnen. Als voorproef verschijnt in april een EP. We zijn een groep ervaren en bevriend geraakte muzikanten die hebben besloten dat het ook heel mooi is om samen muziek te creëren. Zonder commerciële druk, zonder repetities. Gewoon voor de muziek zelf. in 2016 speelden Dirk, Len, Bertolf en ik in een Radiohead-tribute voor de Undercoversessies: een project van De Hip in Deventer en Zwarte Cross, waarbij muzikanten voor de lol en een paar centen samenwerkten, en dan sta je zomaar met leden van De Staat, Typhoon, Eefje de Visser en Her Majesty op het podium. Bij de eerste repetitie was de chemie al zo belachelijk goed dat Dirk en ik naar elkaar de wens uitspraken om met deze groep eigen werk te gaan maken. De eerste twee jaar deden we het rustig aan, we mailden elkaar schetsen en ideeën voor liedjes, maakten die voor elkaar af en gaven elkaar daar dan complimenten voor.”

“I must be dreaming zat daar ook tussen: het oeridee is van Bertolf en Dirk, ik heb het herschreven, waarna de andere bandleden het nog verbeterd hebben. En zo verzamelden we langzaam maar zeker aardig wat materiaal. In 2018 was dat zoveel geworden dat Dirk en ik er werk van gingen maken. Bertolf bleek het te druk te krijgen en haakte af, maar met Dave en Jonas zaten we met veel plezier in een andere Undercover Sessie en zij wilden wel aansluiten. Vanaf toen hebben we het tempo opgevoerd, hebben we in duo’s en trio’s schrijf- en opnamesessies gehouden, heel veel heen en weer gewetransferd en een stuk of twaalf veelbelovende nummers verzameld, genoeg voor een album. Maar in het tempo waarmee we werkten zou dat album ergens in 2023 klaar zijn, want we zijn behoorlijk veeleisend en best druk. Tot corona kwam… Onze werkwijze paste heel goed bij de lockdown en we konden plotseling niet meer op tour met onze projecten, dus toen hebben we ons op The Vain Travail gestort.”

Waar zijn jullie momenteel allemaal mee bezig? 
“Dirk zit in Her Majesty, dat is de huisband van het tv-programma M, daarnaast is hij de ‘visuele man’ van The Vain Travail: hij bedenkt en maakt de bandfoto’s. Met de grote vraag: hoe krijg je een band die nooit samen is op één foto? Daarnaast regisseert en bedenkt hij onze video’s. Dave is niet alleen magisch als drummer, maar ook als mixer/producer en als filmer: dit laat hij samenkomen bij de door hem bedachte Binaural Sessions en bij het Belgische Dez Mona. Len heeft net een EP uitgebracht met Wavescapes en Jonas zit vaak met zijn cello en het Red Limo String Quartet op TV bij Matthijs Gaat Door, werkte mee aan het onlangs verschenen album van Stephanie Struijk en is druk bezig met het bouwen van zijn eigen droomstudio. En ik (Arthur, red.) ben vooral veel regeldingen aan het doen voor The Vain Travail en verder breng ik in mei nog een solo-EP uit als Arthur Adam. Voor het grootste deel van de week ben ik overigens filosofieleraar en dat is ook prachtig.”

Over het nieuwe nummer I must be dreaming: waar gaat dit nummer voor jullie over?
“Een groot deel van ons repertoire in het algemeen gaat over het gevoel dat de wereld niet meer klopt. Bijvoorbeeld als je relatie is verbroken en alles weer opnieuw gedefinieerd moet worden, of als er iemand president wordt die alles wat waar is onwaar noemt en andersom, of wanneer er je plotseling niet meer naar buiten mag omdat er een eng virus rondwaart. Maar ook de hypothetische ‘na de bom-situatie’, alles waar je op rekende is weg: en nu? I must be dreaming sluit daarop aan: voor de hoofdpersoon is de wereld ingestort en hij klauwt om zich heen, op zoek naar houvast, maar ondertussen doen de mensen om hem heen alsof er niets aan de hand is, er wordt gelachen en geleefd. Welke wereld is dan de échte wereld?”

Hoe is die nieuwe video tot stand gekomen?
“Dirk is vanuit het idee van REM-slaap gaan experimenteren met close-ups van ogen. Door die ogen worden weer nieuwe werelden geprojecteerd en valt de wereld steeds weer in pixels uiteen, waardoor de kijker verdwaald raakt tussen de echte en de gedroomde wereld.”

2021, wat nu…? Wat is voor jullie het plan dit jaar?
“In april komt onze EP All is Quiet uit, ondertussen maken we ons album af dat in november zou moeten verschijnen. In 2021 hopen we eens met z’n allen tegelijk in dezelfde ruimte kunnen zijn. Dat hoefde vanwege onze werkwijze tot dusverre nooit, we wonen ook nogal ver van elkaar vandaan, maar als we gaan optreden zal dat toch eens moeten. Nu al zin in.”


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Banner-Magazine-25-660x246.png