New Music

The National verbreedt alweer zijn horizon op de haast zomerse nieuwe single You Had Your Soul With You


13 maart 2019

Hoe The National verder moet na Sleep Well Beast uit 2017 vroegen we ons anderhalf jaar geleden al af. Het voelde alsof de cirkel voor de band wel rond was. De plotselinge uitbarstingen – gepaard met hemeltergend geschreeuw van frontman Matt Berninger – die vanaf Boxer (2007) langzaam uit het muzikale universum van de band verdwenen, kwamen in nummers als Turtleneck en I Will Destroy You in aangepaste vorm terug, nu dikwijls aangekleed in een spannend, nieuw elektronisch jasje.

Toen verwachtten we daar over een jaar of vier wel uitsluitsel over te krijgen. Nu blijkt dat de band ons veel vlugger al nieuw werk voorschotelt. Album nummer acht, I Am Easy To Find, komt 17 mei al uit. Een verrassend snelle turnaround voor een band die normaal altijd wel de tijd neemt. Als eerste single You Had Your Soul With You echter enige indicatie is, wordt I Am Easy To Find gelukkig allesbehalve een gehaast tussendoortje. 

The National verbreedt namelijk doodleuk opnieuw zijn muzikale horizon. Waar Sleep Well Beast een trage, naargeestige herfstplaat bij uitstek was, klinkt dit eerste voorproefje van de nieuwe plaat bijna zomers. Bijna natuurlijk, want we hebben het hier nog wel over The National. Matt Berninger is nog steeds in een allesbehalve goede bui – “I got it worse than anyone else and I just can’t find a way to forgive myself”– maar de rest van de band lijkt de lente wel in de bol te hebben.

De glitcherige effecten aan het begin en het einde van het nummer laten nog zien in welk muzikaal vaarwater de band zich anderhalf jaar geleden begaf. De speels tokkelende gitaar en de haast vrolijke, zachtjes zoemende, strijkers geven aan dat de band de grauwheid die op Sleep Well Beast soms de overhand had ver achter zich gelaten heeft.

Geholpen door een gastbijdrage van zangeres Gail Ann Dorsey – die, onder andere, vaste kracht was in de band van David Bowie – gaat You Had Your Soul With You langzaam naar een toch weer vrij hartverscheurende climax. Hierdoor is het nummer de ideale soundtrack voor zowel een gezellige lentepicknick als een late night huilsessie. Zeker dat eerste is toch nieuw terrein voor The National. Wij zijn in ieder geval zeer benieuwd hoe ze hun horizon nog meer gaan verbreden op de 16 tracks die I Am Easy To Find rijk is. Van een van die nieuwe nummers – Rylan, die de band ook al speelde op Best Kept Secret – is al een glimp te horen in de trailer voor een korte film die bij het album hoort.