New Music

TDI Radar: Vito geeft zijn muziek ademruimte om open te bloeien


13 maart 2019

Onze radar draait op volle toeren en elke week stellen we je voor aan een band die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Deze week alweer een bandje van Belgische bodem, namelijk Vito en dat is americana met een Vlaams tintje.

Wil je deze afleveringen volgen en beluisteren? Check hem hieronder als podcast en abonneer je via een van onze kanalen.

Achtergrond: In 2017 omringde Vito Dhaenens zich met enkele getalenteerde muzikanten en zo was Vito opeens geen soloproject meer, maar wel een vijfkoppige band. Een jaar later behaalden deze de selectie van muziekwedstrijd De Nieuwe Lichting en won de groep de Jongmuziekprijs op Theater Aan Zee, een jaarlijks festival in Oostende. Inmiddels stonden ze al op Leffingeleuren en We Are Open, niet de minste Belgische festivals.

Zoals je leest, is het bestaan van de Gentse band nog relatief kort, maar het traject minstens zo indrukwekkend. Na twee singles: The Soul Comes en Costa Rican Star, verscheen afgelopen maandag de debuut-EP Man With Feelings. Zelf omschrijft de band zijn sound als ‘belgicana’, een variant op americana met een Belgisch tintje. Dat horen we vooral terug in de vocalen en gitaarpartijen. Verder horen we fijne folkpop met een flinke portie melancholie.

Samengevat: “Een energieke, melancholische mix van Patti Smith en Kurt Vile in de discotheek na sluitingsuur.”

Weetje: Vito studeert muziekproductie aan het Gentse conservatorium en produceert al zijn muziek zelf.

Eentje voor de playlist: Het bijna kinderlijk eenvoudige artwork van Costa Rican Star staat in schril contrast met de muziek. Het ruim zes minuten durende nummer overtuigt al snel door de diepe gelaagdheid en meerstemmigheid in het refrein. Daarnaast krijgt de song ook voldoende ruimte om rustig open te bloeien. Verwacht van Vito dus geen snelle popsongs die de drie en een halve minuut net niet aantikken, maar muzikale ademruimte.

Costa Rican Star voelt alsof we het nummer al jarenlang kennen en het net opgevist hebben uit een playlist van een paar decennia terug. De fijne gitaren creëren een golvende sound waarop we ons maar wat graag laten meedrijven. In combinatie met de warmte die van het nummer straalt, horen we een nummer dat uitblinkt in zijn puurheid en de balans weet te behouden.

Voor fans van: Jaguar Jaguar en The Bony King Of Nowhere, maar ook fans van Kurt Vile en Patti Smith zullen dit ongetwijfeld weten te appreciëren.

In je agenda: Wie nog geen plannen voor het weekend heeft, raden we een tripje naar Gent aan. Op vrijdag 15 maart stelt de band zijn EP voor in eigen stad.


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Word-Lid-Banner-660x150.jpg