New Music

Marbled Eye’s debuutplaat Leisure is een onbehaaglijk bouwwerk van vlijmscherpe dynamiek


13 maart 2019

Net ten oosten van de wereldberoemde Baai van San Francisco vindt men Oakland, de op zeven na grootste stad van Californië en de county seat van Alameda. Bovengronds staat de stad vooral bekend om haar grote hoeveelheden eiken- en sequoiabomen, die in een ver verleden gebruikt zijn om San Francisco op te bouwen. Ondergronds geldt Oakland vooral als stad der muzikale kruisbestuivingen. De bands in Oakland wisselen leden uit, treden vaak samen op en ontmoeten elkaar in hun geliefde Secret Bathroom-studio.

Dat geldt ook voor de leden van postpunkoutfit Marbled Eye, die eerder hun stempel gedrukt hebben op groepen als Useless Eaters, Meat Market en Creepers. Maar nu, met de release van het debuutalbum Leisure, is het deze band die even als hoofdzaak van de scene geldt.

Na twee meer dan aangename introductie-EP’s in 2016 en 2017, voelt Leisure als een soort officiële inhuldiging. De plaat zet dan ook vooral de sound door die ook op de voorgangers te horen was; een constante mars van lineaire gitaarriffs die voortvloeien als uitgeknipte stroken papier en gejaagde drumpartijen die je constant op het puntje van je stoel houden. Het is een gouden formule waar tijdsgenoten als Omni en B Boys ook gretig gebruik van maken.

Vlijmscherpe dynamiek
De kenmerkende zangpartijen, zo expressieloos en onwrikbaar als je je maar kunt voorstellen, worden voor een groot deel opgeslokt door de om elkaar heen walsende gitaarpartijen, die elkaar door die afwisseling perfect accentueren. Leisure is een 28 minuten durend bouwwerk van vlijmscherpe dynamiek.

Gelukkig kunnen we binnenkort ook buiten de Bay Area van Marbled Eye genieten, op 14 juni staat de band namelijk in de Groningse Vera, waar ook de opgefokte postpunkers van Shithätt worden verwelkomd.


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Word-Lid-Banner-660x150.jpg