New Music

TDI Radar: Sinead O Brien bewijst dat postpunk meerdere gezichten heeft


6 november 2019

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een band die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag stellen we je voor aan Sinead O Brien. Deze dame brengt poëzie en art-rock samen tot een bijzondere performance.

Wie is Sinead O Brien?
Ik heb de afgelopen periode met veel enthousiasme over de nieuwe golf aan vette postpunk-bands geschreven. En hoe vet ik die ook allemaal vond, kwam er toch deze vraag in mij op: waarom zijn het alleen maar steeds dezelfde soort jongens die dit soort muziek maken? Hoe zou het klinken als een vrouw haar stem gebruikt op die spoken word-achtige, bijna on-melodieuze manier die tekenend is voor dit genre? Ik zette mijn versterker aan en probeerde het zelf uit, maar mijn eerste conclusie was dat het toch niet zou werken. Je hebt die rauwheid van een mannenstem nodig voor hetzelfde effect, dacht ik. Maar niets blijkt minder waar te zijn!

Sinead O Brien is een Ierse dichter die sinds 2018 haar teksten over rocknummers heen gooit en zo een unieke performance creëert. Van een vrouw wordt er toch nog vaak verwacht dat ze haar stem inzet met als doel de mooiste klank te produceren. Maar in de postpunk gaat het niet om het mooiste geluid, maar om de betekenis en de impact. Dit maakt O Briens muziek zowel bijzonder als gedurfd, en sinds dit jaar brengt ze haar nummers uit via Speedy Wunderground. Deze dame bewijst niet alleen dat mijn eigen vooroordelen, gecreëerd door onze maatschappij, over mannen- en vrouwenstemmen belachelijk zijn, maar ook hoe belangrijk representatie en diversiteit is in de muziekscene. Ze zal nog een hoop meiden inspireren om zich niet af te laten schrikken door genres die grotendeels gedomineerd worden door mannen, en ik kan niet wachten op alle creativiteit die daar uit zal komen.

Voor fans van:
Black Country, New Road en alle Speedy Wunderground-liefhebbers.

Fun Fact:
O Brien houdt ervan om haar nummers live te spelen, net op het punt voordat ze af zijn. Dat is waar het stuk echt vorm krijgt en beïnvloed wordt door de atmosfeer en de mensen. Dat neemt ze dan mee in de studio-versie van het nummer. “It’s crucial to feel the piece out live“, zegt ze. “It takes shape out there. It can really get infused with […] a feeling of ‘now’. I need to get this sound of ‘now’.”

Voor je playlist:
Al haar video’s zijn een puur genot om naar te kijken. Het surrealisme, het kleurenpalet en alle variaties op het oversized tweedelig pak dat haar signature look blijkt te zijn, dragen daar alleen maar aan bij. Deze fantastisch vage video kwam vorige week nog uit en je hoeft geen hersengymnastiek te doen om erachter te komen waarom O Brien samengewerkt heeft met mensen van The Maccabees en Bo Ningen, en onlangs nog in het voorprogramma van The Brian Jonestown Massacre stond.

Voor je agenda:
Ze speelt de komende maanden in Ierland en Engeland als support van onder andere Egyptian Blue en Sports Team. Dat zijn beide bands die je eigenlijk ook niet wilt missen. Check hier alle tourdata van O Brien!